Vječni zavjeti – 360. obljetnica jedne bike

18 ruj

U subotu 16. rujna u Gospiću, u samostanu karmelićanmki, neobično slavlje. Djevojka Doris Stražanac položila je vjećne zavjete! Kao što znamo karmelićanski red ima stroga pravila po kojima žive sestre: molitva i kontemplacija u skoro potpunoj izoliranosti od vanjskoga svijeta. Nova sestra uzela je ime Marija Gabrijela. Inače je rođena 1992. godine u Koški kod Našica u obitelji s petero djece. Godine 2015. odlučila se za redovnički život i to kao sestra karmelićanka. Novootvoreni samostan karmelićanki u Gospiću tako dobiva još jednu mladu sestru.  Ovom slavlju prisustvovali su članovi njene obitelji. Misu i vječne zavjete predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. Odmah nam pada pomisao da je obitelji s više djece pravi blagoslov: takve obitelji mogu obogatiti crkvu i društvo! Postojala je uzrečica “Lika je svijet naselila a sebe nije raselila”. Ako su imali osmero djece pa jedno ode u Ameriku nije se ni primjetilo. A što ako imaju jedno dijete i to ode nekud u svijet! Tužno je proći kroz naselje gdje su kuće prazne i ne čuje se dječja vika.

Vječne zavjete podržala je obitelj i rodbina /snimak sa portala Gospićko-senjske biskupije/

s. Marija Gabrijela

Produženo ljeto – Navikli smo se na ugodne ljetne dane. Istina govorimo o Miholjskom ljetu ali izostale su obilne kiše u ovo doba godine. Nižu se sunčani dani, Na vidiku još nema jačeg zahlađenja. U utorak stiže oslabljeni frontalni poremećaj ali još nema ledenih kiša i sivih maglenih dana.

360. obljetnica povijene bitke kod Jurjevih stijena – Inicijativa vlč. Jure Ladišića iz Otočca –  koji je aktivan u Udruzi slabovidnih osoba – ostvarena je jučer. Obilježena je na spektakularab način povijesna bitka u kojoj su Turci poraženi. Okrugla 360. obljetnica bitke kod Jurjevskih stijena /nedaleko Vrhovina/ zaslužuje povijesno pamćenje. Hrvatska vojska predvođena  Franom Krstom Frankopanom i Petrom Zrinskim pobijedila je brojniju tursku vojsku i zaustavila prodor na zapad.  Jučer je postavljena  spomen ploča na ovaj povijesni događaj i uprizorena bitka. Trebalo je puno dogovora i rada da ovaj složeni projekt uspije. Nisu požalili oni koji su bili sudionici ili gledatelji  Druženje uz ovaj povijesni događaj ima svoju ljepotu i draž.