Biskupijski susret mladih 23. rujna – Kosinjska tiskara –

19 ruj

Susret mladih Gospićko-senjske biskupije predviđen je za 23. rujna u župi Gospe Karmelske u Smiljanu kod Gospića. Geslo susreta: “Na tvoju riječ bacit ću mrežu” Na susret mogu doći mladi od 14. do 35, godine života. Na mladima svijet ostaje – kaže narodna mudrost. Na mladima ostaje i crkve. Kakva će naša crkva biti u skoroj budućnosti ovisi od mladosti.  Ovaj susret je u organizaciji povjernika za pastoral mladih vlč. Josipa Tomljanovića i preč. Mišela Grgurića, povjerenika za pastoral duhovnih zvanja. Evo okvirnog programa:

9:30 – okupljanje u Smiljanu – župa Gospe Karmelske; u 10:00 – Križni Put na brdu Krčmar; 11:30 – Sveta misa koju predslavi biskup mons. Zdenko Križić
13:30 –  Ručak; 15:00 – Svjedočanstvo bogoslova Karla Špoljarića; 15:30 – Zabavni program – punktovi s igrama; 17:00  – Družba sestara Presvetog Srca Isusova

Ovo vrijeme je naše vrijeme. Ono je neponovljivo! Upravo je to motiv da u ovom vremenu i prilikama dadnemo odgovor na izazove koji stoje pred nama. Mladi su na potezu. Kristova ponuda dana je svim generacijama samo je pitanje hoćemo li na nju odgovoriti. Ljepota Kristove riječi i primjera – živjeti za druge – ne smije nas ostaviti ravnodušnima.

Župna crkva Gospe Karmelske u Smiljanu te pogled na brdo Krčmar

Kosinjska tiskara –  Sinoć je u prostorijama osnovne škole G. Kosinj promovirana knjiga vezana uz Kosinj “Kosinjska tiskara”  autora dr. Ivana Mance. Radi se o glagoljskoj tiskari u kojoj je tiskana prva tiskana knjiga u Hrvata, misal, dana 22. veljače 1483. Zbog zahtjevne tehnike tiskanja  bilo je nesnalaženja kad je u pitanju mjesto tiskanja. Autori se danas slažu da je mjesto tiskare bio Kosinj. Dr. Ivan Mance svoju doktorsku dizertaciju posvetio je upravo ovoj glagoljskoj tiskari u Kosinju. Uz autora na predstavljanju su govorili dr. Tomislav Beronić, vlč. Pero Jurčević…Kako tužno djeluje vijest da će Kosinj biti potopljen za potreba hidrocentrale. Tiskara i prva tiskana knjiga je događaj koji zaslužuje divljenje i čuđenje. To je prekretnica u povijesti koju ne smijemo zaboraviti.  

Kosinjski most: remek-djelo mostogradnje

Danas nad Likom bijeli oblaci

Uvoz pastira iz Kirgistana – Vijest koja je pobudila zanimanje dolazi iz Italije: u tijeku su pregovori za “uvoz” 100 pastira iz Kirgistana na talijanski otok Sardiniju. Oni bi vodili brigu o stadima ovaca i dali zamah opustjelim dijelovima ovog otoka. Ne radi se samo o pastirima nego njihovim obiteljima. Ovo nisu migranti kakve susrećemo na Lampeduzi i granici Hrvatske s BiH i Srbijom, nego dogovor o dolasku obitelji koje bi imale šansu za novi početak.