U pustinji života

26 velj

Prva korizmena nedjelja vodi nas u pustinju. Pomalo čudno da Isus ide u pustinju gdje se hrve s napastima u negostoljubivom okruženju i to 40 dana. Odgovor nalazimo u Božjoj riječi. Bog ne ispunjava naše sebične želje nego svoj plan s čovjekom. Nakon pada prvog čovjeka – a pao je đavolskom zavišću koji mu je predložio da bude kao Bog, da sam određuje što mu je dobro. Otpadom od Bog čovjek živi u “pustinji”, ranjen, bespomoćan. Božji plan time ne prestaje: Bog ulazi u našu ljudsku situaciju i želi nas vratiti u izgubljeni raj. Isus započinje svoje poslanje u pustinji našega života.On raskrinkava sotonu i njegove podvale, njegovo lukavstvo. Isus nas poučava svojim iskustvom i postupkom  kako se treba postaviti prema podvalama “oca laži” tj. sotone. Prva napast glad i kruh. Isus odgovara “ne živi čovjek samo od kruha nego i od svake riječi što ozlazi iz Božjih usta”. Zamka bogatstva ne smije nas zarobiti da zaboravimo na Božju ljubav. Napast slave ili čuda olako može čovjeka zarobiti. Jedan će nadriknjiževnik reći: ako priznam Boga onda ja nisam bog! Tu je đavolska podvala. Isus odgovara poznatom porukom: “Ne iskušavaj Gospodina Boga svojega”. Konačno napast moći ili vlasti nad drugima privlačna je.  Mnogi su se odrekli Boga da bi sudjelovali u komunističkoj moći ili udruženom zločinačkom pothvatu. Isus je raskrinkao sotonine podvale i nas poučio da ostanemo u Božjoj ljubavi, da se vratimo u izgubljeni raj. Danas sotona svoje laži i manipulacije prilagođava prilikama i vremenu. On se predstavlja kao čovjekov prijatelj, zauzet za čovjekovu slobodu, prava, samobitnost…On ne udara direkte na Boga nego želi čovjeka odvojiti od Boga: ne treba molitve, ne treba ići na misu svake nedjelje, ne treba ti ni crkva jer ti sam možeš moliti i komunicirati s Bogom…Čovjek se počinje udaljavati i konačno završi u besmislu. Ali, ni tada mu sotona ne želi sugerirati povratak nego mu sugerira destrukciju, uništenje, besmisao. A to je pakao. Pakao je odijeljenost od Boga. Zato molimo da nas napast ne odvede u mrak besmisla. Isus nam je pokazao kako se oduprijeti. Danas će mnogi diljem svijeta ojačati ili potvrditi svoju vezu s Božjom ljubavi na misama, okupljeni oko stola Gospodnjega. Tko nas može rastaviti od ljubavi Božje?!

Božja nas je dobrota podarila jutros snijegom: prizori su kao u bajki! Okićena stabla djeluju nestvarno. U Gospiću je 20-ak centimetara snijega

Prometna nesreća – Uz ljepotu i idilu snijeg predstavlja i opasnost na cestama u prometu. Doznajemo da je kod Brinja na autocesti sletio autobus albanske registracije. Navodno je jedna osoba poginula. Ono što vrijedi u svim izazovnim i nenadanim situacijama vrijedi i ovaj put: treba se prilagoditi prilikama a to znači uvjetima ceste.