Tjedan solidarnosti

2 ožu

Solidarnost s crkvom i narodom u BiH – Već se 18 godina zaredom održava akcija solidarnosti s crkvom i vjernicima u BiH. Tako i ove godine: od nedjelje 3. ožujka do nedjelje 10. ožujkae Tjedan je solidarnosti s crkvim i vjernicima u BiH. Hrvati u BiH dijele prostor i društveno-politički život s Bošnjacima i Srbima. Oni nisu manjina nego konstitutivni narod BiH. Dakako, Hrvati u Hrvatskoj su u boljem položaju: Hrvatska je članica EU, Šengena, NATO-pakta. Njezin međunarodni položaj je povoljan. Ima niz komparativnih prednosti: od turizma, poljoprivrede, pristupa morskim putevima do bogatog kulturno-povijesnog naslijeđa. Tiha većina je znala progovoriti kad je trebalo. Naš je narod pokazao u kritičnim momentima političku zrelost i osjećaj realnosti. Nije nasjeo podvalama grlatih pojedinaca. To nam daje jamstvo da mu ni u novim vremenima “vrana nije mozak popila” kako kaže narodna mudrost. Svakako, ovom akcijom pod naslovom “Tjedan solidarnosti s Crkvom i narodom u BiH” želimo ponavljati istinu da naša braća u BiH nisu sami. Opipljivi dokaz tome je skupljanje pomoći (kolekte) u više od 1400 župa u Hrvatskoj.

Otužno djeluje zgrada biskupije u Gospiću. Nakon odlaska biskupa mons. Zdenka Križića u Split gdje mu je povjerena Splitsko-makarska nadbiskupija, Gospić je ostao bez biskupa. Istina, dijecezanski upravitelj mons. Richard Pavlić, župnik u Senju, vodi nužne poslove ali novog biskupa još nema na vidiku. Po svim se crkvama moli za novoga biskupa pa očekujemo da će stići vijest da je on tu.

Alessandro Volta, talijanski fozičar /1745-1827/ bio je buboko religiozan čovjek. Bio je veliki fozičar svoga vremena. Dovoljno je spomenuti da je jedinica napona struje nazvana po njemu: volt. Njegove su riječi: “Moderna otkrića, zakoni koje smo prepoznali, putevi koje smo načinili, ne smiju dovesti do predrasuda prema starijim istinama, ne smiju smesti čovjeka s pravoga puta, kojeg je utvrdilo toliko ljudi”.

Duhovne vježbe za svećenike u Ličkom Osiku – Prvi turnus duhovnih vježbi za svećenike počinje u Ličkom Osiku u ponedjeljak 4. ožujka u 12 sati i traje do četvrtka 7. ožujka. Voditelj je vlč Zvonimir Badurina Duduć /svećenik Krčke biskupije/. Drugi turnus je na Plitvicama od 26. do 29. kolovoza.