…Svjetlost jarka osvanu

22 sij

Dan Gospodnji okupit će oko stola Gospodnjeg milijune vjernika. Jedino crkva okuplja sve generacije – starije osobe, one srednjih godina, mlade i djecu – oko stola Riječi i kruha života. Još i više: ujedinjuje se s generacijama koje su prešle u život vječni…Danas odjekuju riječi po našim zajednicama:”Onima što mrkli kraj smrti obitavahu, svjetlost jarka osvanu!” Božji plan spasenja se ispunjava bez obzira na zapreke. Bog izgovara zadnju Riječ: “Riječ tijelom postade i nastani se među nama!” – naviješta sv. Ivan apostol. To je zadnje što Bog može učiniti. Do sad je navještao, pripremao… a sada “postaje tijelom” i nastanjuje se među nama. Isus Krist počinje svoje poslanje: navještaj riječi. Počinje u poganskoj Galileji. Ne u centru-metropoli  nego u periferiji kao što je Galileja. Upravo ovdje “svjetlost jaraka osvanu”. Ovdje su se miješale ideje, ljudi, poganstvo…”Obratite se i vjerujte evanđelju!” – poruka je koja je upućena svim generacijama i svim narodima. Možda nam ovaj poziv zvuči dosadno. Ali, zamislimo čovjeka koji bi gradio karijeru bez Boga. Služio bi se svim sredstvima samo da uspije. Slava, moć i bogatstvo su mu bogovi kojima služi. Što na kraju ostaje od toga? Veliki obraćenici su osjetili neopisivu radost kad su ostavili iza sebe idole i otkrili Božju ljubav koja ih prati. Onaj sin iz evanđelja koji je odlutao, upao u blato i među svinje, ipak je došao k sebi i vratio se ocu. To je novo rođenje. “Ovaj sin bijaše mrtav i oživje”- reći će otac za svoga sina. Mrtav je jer je bio rob strasti, nevjere, oholosti, pohlepe…Nedjeljom na misi doživljavamao da smo ljubljena djeca Božja, sinovi svjetlosti. To je radost koju nam nitko ne može oduzeti. A to se ne može jedamput odraditi. Kao što se ne može jedamput udahnuti zrak za čitav dan ili tjedan. Može li nam disanje dosaditi? Veliki obraćenici su žalili za izgubljenim vremenom. Sv. će Augustin reći: “Kasno sam te upoznao…”

One se ne boje zimskih uvjeta…Stigle su sinoć iz Otočca u Gospić (posjetile vlč. Milu Rajkovića u domu) i vratile se doma

Zimski su uvjeti posvuda. Neke su ceste neprohodne. Bez zimske opreme ne može se ni pomisliti na vožnju…Danas smo trebali slaviti misu u Baškim Oštarijama u 11.30 sati za grupu izletnika koji tamo borave te u 16 sati za vjernike. Međutim, rekoše da se ne bismo smjeli uputiti samo zimskim gumama pa će vlč. Nikola s terenskim vozilom i s opremom (lancima) poći u Baške Oštarije a mi ćemo slaviti misu u 11 sati u Smiljanu.