Svijećnica – Dan posvećenog života

2 velj

Danas crkva slavi  Prikazanje Gospodinovo ili u narodu proširen naziv Svijećnica. Prije Drugog vatikanskog koncila  današnji blagdan se slavio kao Marijin blagdan. Nakon koncilske reforme to je blagdan Gospodinova Prikazanja. Ovim se želi istaknuti da nisu u prvom planu Marija i Josip nego Dijete koje nam je darovano. Blagdan se slavio od 5. stoljeća gotovo kao Uskrs. Poznata je procesija sa svijećama u 5. stoljeću a poruka je bila da je “Isus svjetlo na prosvjetljenje naroda”. Nakon liturgijske reforme blagdanu se vraća izvorno značenje što i sam naziv blagdana sugerira: Krist je svjetlo svijeta, on je znak osporavan. Danas je i dan starijih osoba koje predstavljaju starac Šimun i proročica Ana: oni svojom vjerom, strpljivošću, mirnoćom ostaju pravi blagoslov u Božjem narodu. Ponovimo misao više puta ovdje spomenutu da crkva okuplja sve generacije u zajednicu Božjeg naroda. Isto tako crkva nadilazi kategoriju vremena pa je u zajedništvu s crkvom nebeskom, onima koji su završili zemaljsko putovanje i sada su slavi spašenih.

Svijećnica 2015. u Slunju

Danas je i Dan Posvećenog života. Sjećamo se tolikih hrabrih osoba, naše braće i sestara, koji su svoj život učinili i čine ugodnim prinosom Bogu. Oni svakodnevno zrače ljepotu biti Isusov učenik izbliza, svjedoče  ljepotu puta koji nam je Krist pokazao. Bez njih – redovnika, redovnica, svećenika – naša bi civilizacija bila bez vertikale. Naš život ima smisla samo zato što je Krist postao čovjekom, otvorio nam perspektivu vječnosti. Bogu posvećene osobe to na osobit način žive i svjedoče…

Večeras uz Novčicu /Gospić/

Večernja molitva: Gospodine, Bože naš,  izmorili smo se dnevnim poslovima. Okrijepi nas  mirnim snom da obnovljeni  Tvojom pomoći, Tebi budemo odani tijelom i dušom. Mirnu noć i sretan svršetak  udijelio nam  svemogući Gospodin. Amen!