Sv. Martin – Promjena vremena

11 stu

Spomendan sv. Martina – Danas je spomendan sv. Martina, biskupa. Napustio je svoju vojničku službu, oduševio se evanđeljem i posvetio se borbi protiv poganstva i krivovjerja. Godine 371. preminuo je biskup, a grad Tours nije pronašao nikoga boljega tko bi ga mogao naslijediti osim Martina. Životopisci svetaca smatraju sv. Martina jednim od najvećih biskupa. Imao je posebni osjećaj za siromašne i malene. Poznata je njegova gesta kad je odrezao komad svoga plašta da zaogrne siromaha. Ova gesta živi u krščanskoj tradiciji kao poziv da ne zaboravimo na siromašne u svojoj sredini. U nekim našim župama običaj je da se na spomendan sv. Martina biskupa (11. studenoga) blagoslivlja vino, “plod trsa i rada ruku čovječjih”. Neki koriste ovaj blagdan za bučno opijanje vinom što nema baš nikakve veze sa sv. Martinom. Francuska ga štuje kao svoga prvotnoga zaštitnika, a u poljoprivrednim i vinogradarskim krajevima Francuske, Italije, pa i naših vinorodnih krajeva “novo se vino pije na blagdan svetog Martina”. Nažalost, neki zloupotrebljavaju spomendan ovog divnog svetog čovjeka za opijanje. Već je sinoć policija  u jednom našem gradu zaustavila 19-godišnjega mladića koji je napuhao 2,59 promila!

Iz evanđelja – »Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.« Sve su to slušali farizeji, srebroljupci, i rugali mu se. On im reče: »Vi se pravite pravedni pred ljudima, ali zna Bog srca vaša. Jer što je ljudima uzvišeno, odvratnost je pred Bogom.«

Dolazi nevrijeme – Hrvatski hidrometeorološki zavod (DHMZ) upozorava da pola zemlje očekuje potencijalno opasno vrijeme te je upaljen žuti meteoalarm. U čitavom priobalnom području mogući su naleti vjetra do 75 kilometara na sat te obilne kiše i pljuskovi praćeni grmljavinom. U Lici i Gorskom kotaru također je aktiviran alarm zbog mogućih olujnih udara i mjestimice obilnih kiša.

Nagrada Baraćevim špiljama – Na Danima hrvatskog turizma 2023. u Rovinju prestižnu nagradu “Anton Štifanić” u kategoriji tvrtka/ustanova/udruga dobila je ustanova “Baraćeve spilje” Rakovica. . Radi se o priznanju za iznimni doprinos u razvoju i promociji turizma Republike Hrvatske, koju dodjeljuje Hrvatska turistička zajednica. A Baraćeve spilje počele su skromno ali upornim radom postale su prepoznatljive i izvan domovine. Mnogi posjtitelji Plitvica rado svrate i u Baraćeve spilje i preporuče drugima posjet ovom čudu podzemnih dvorana, siga, formacija koje su nastajale tisućama godina.

Pogled na Velebit večeras

Psalam 112 – Blago čovjeku koji se boji Gospodina i koji uživa u naredbama njegovim,

moćno će mu biti na zemlji potomstvo, na pravednu će pokoljenju počivati blagoslov

Blagostanje i bogatstvo bit će u domu njegovu,

njegova pravednost ostaje dovijeka

Čestitima sviće  ko svjetlost u tami milostiv, milosrdan i pravedan Gospodin

Dobro je čovjeku koji je milostiv i daje u zajam

koji poslove svoje  obavlja pravedno

Dovijeka neće on posrnuti, u vječnom će spomenu  biti pravednik

Žalosne se vijesti neće bojatin, stalno je njegovo srce

uzdajuć se u Gospodina

Postojano mu je srce, ničeg se ne boji…

 

 

 

 

 

 

 

 

Blago čovjeku koji se boji Gospodina i koji uživa u naredbama njegovim,

moćno će mu biti na zemlji potomstvo na pravednu će pokoljenju počivati blagoslov

Blagostanje i bogatstvo bit će u domu njegovu,

njegova pravednost ostaje dovijeka

Čestitima sviće  ko svjetlost u tami milostiv, milosrdan i pravedan Gospodin

Dobro je čovjeku koji je milosti i daje u zajam

koji poslove svoje  obavlja pravedno

Dovijeka neće on posrnuti u vječnom će spomenu  biti pravednik

Žalosne se vijesti neće bojai stalno je njegovo srce

uzdajuć se u Gospodina

Postojano mu je srce, ničeg se ne boji…