Sv. Kuzma i Damjan – Na današnji dan

26 ruj

Danas crkva slavi prvokrščanske mučenike iz početka 4. stoljeća – sv. Kuzmu i Damjana. Podnijeli su mučeništvo za Dioklecijanovih progona. Odrubljena im je glava. Crkva je od početka slavila svoje sinove koji su podnijeli mučeništvo. Izgrađeno je  više crkava posvećenih ovim mučenicima. Tradicija spominje da su bili braća i liječnici. Liječili su ljude besplatno. U istočnim crkvama časte ih kao “besrebrenike” a to znači kao one koji su liječili bez novca.

Iznad Bakra je naselje Sv. Kuzam sa župnom crkvom posvećenoj ovim mučenicima. Danas ova župa slavi. Čestitamo!

Još smo pod dojmom sinoćne utakmice između Austrije i Hrvatske. Naši su nam vatreni podrali radosne trenutke. Uživali smo u vrhunskom nogometu. Ne znamo koga bismo istakli od nogometaša. Ipak, Luka Modrić ostaje legenda: što je stariji, poput vina, sve je bolji. Kolektivna igra ne trpi sebičnost i soliranje. Naši su momci to pokazali na terenu: izgarali su do kraja i postigli rezultat koji će se pamtiti u nogometnim analima. 

Na današnji dan 2012. u Slunju je gostovao slavni Hajduk. Gostovanje Hajduka pobudilo je neviđeno zanimanje.Okupilo se oko 2.000 navijača (uz Dinamo Hajduk je naš najomiljeliji klub). Hajduk je pobjedio s 4 : 0,  ali to nije bilo najvažnije. U naš godišnjak Mostovi zapisao sam: “…Drugo poluvrijeme bilo je u znaku nadmoći hajdukovaca. Postigli su i četvrti gol u 67. minuti (strijelac Kiš)… Rezultat nije najvažniji. Sudac nije podijelio niti jedan karton! Sudačka trojka nije imala nikakvih poteškoća. Publika je bila na visini. Bilo je ugodno vidjeti djecu, manju i veću, kako uživaju u igri zajedno s odraslima. Doduše, policija je bila tu negdje ali nije trebala intervenirati. Spremna je bila i ekipa iz slunjskog Doma zdravlja, slunjski vatrogasci, a bila su tu i četvorica svećenika! Utakmica kakvu bismo mogli poželjeti na prvoligaškim stadionima! Prije a pogotovo nakon utakmice promet je na Dl bio zagušen i trebalo je strpljivosti dok su se navijači povlačili u automobile ili pješice odlazili kućama… U kronici NK “Slunj” bit će zapisana današnja utakmica kao povijesna, utakmica koja je bila u znaku športskog takmičenja i navijanja. Uprava kluba dobro je odradila svoj dio posla. Poželimo da do drugog sličnog “povijesnog” susreta stadion NK “Slunj” dobije tribine za 2.000 navijača!”