Sv. Jakov apostol –

25 srp

Danas crkva slavi sv. Jakova, apostola, brata sv. Ivana Evanđeliste. Obojicu braće Isus je pozvao kao ribare na Genezaretskom jezeru. U sv. evanđelju sv. Matej to ovako opisuje: “Idući odatle dalje, Isus opazi drugu dvojicu braće, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana, u lađici, s ocem, gdje krpaju mreže. Pozva ih. Oni odmah ostave lađicu i svog oca te pođu za njim.” (Mt 4,21-22). U popisu apostola on je među prvom trojicom apostolskog zbora. Bio je prisutan kod Isusova preobraženja, u Getsmenskom vrtu. Bio je temperamentnog karaktera ali je odanost Isusu posvjedočio i mučeničkom smrti.  U Djelima apostolskim zabilježeno je. “U ono vrijeme kralj Herod poče zlostavljati neke članove Crkve. Mačem pogubi Ivanova brata Jakova” (Dj 12,1-2). Zanimljivo da je sv. Jakov zaštitnik Krbavske biskupije. Otkriveni su ostaci katedrale sv. Jakova na brežuljku na Udbini. Prije izgradnje crkve hrvatskih mučenika na Udbini na ruševinama ove katedrale na današnji dan slavljena je misa, Kamenje ove katedrale govori o burnoj prošlosti Krbave. Naime, pred turskim provalama sjedište biskupije pomicalo se prema Senju, Rijeci. Godine 2000. vraćeno je biskupsko sjedište u Gospić i tako Lika i Krbava nisu više periferija u crkvenom pogledu.

Udbina 25.07.2003: slavlje sv. Jakova na temeljima katedrale /također na naslovnici/

Upozorenje na opsano nevrijeme -Svaki dan nas meteorolozi upozoravaju na nestabino vrijeme. Kao da nema kraja vremenskim nepogodama. Ljudi se propitkuju za nekakve pokrivače kojima bi zaštitili automobile od tuče. Nije jednostavno ako nam tuča razbije stakla automobila. Državni hidrometeorološki zavod upozorava na opasno vrijeme u utorak /danas/ za Osječku, Zagrebačku, Karlovačku, Gospićku i Riječku regiju a crvno upozorenje je za zagrebačku i osječku regiju. 

Tamni oblaci nad Gospićem /danas u 11 sati/

Rat u Ukrajini kao da nema kraja – Vijesti svaki dan stižu iz Ukrajine. Možda smo se umorili od silne patnje koju proživljavamo s jednim narodom koji brani goli opastanak. Ipak, i dalje stižu prognanici iz Ukrajine. U Ličko-senjskoj županiji na pr. od ožujka 2022. do danas zbrinuto je 1570 osoba a od početka ove 2023. do danas 353 osobe. 

82. obljetnica pokolja i protjerivanje Hrvata iz Borićevca – 82. godišnjica pokolja i protjerivanja žitelja Boričevca ne može proći nezapaženo. U četvrtak 27. srpnja u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije  misu će predslaviti domaći župnik Igor Lulić s početkom u 12 sati.

.