Danas sv. Ana

26 srp

Danas slavimo sv. Anu, točnije Joakima i Anu, roditelje BD Marije. Doduše o njima nema spomena u sv. Pismu ali crkvena predaja nam prenosi podosta podataka o njima. Elizabeta, njena rođakinja majka je Ivana Krstitelja. Ana i Joakim, zakonski roditelji Djevice Marije bili su pobožni ljudi. Odgojili je Djevicu Mariju. Često puta je prikazana kako poučava malu Mariju u svetopisamskim tekstovima. Marija je primila solidan odgoj u obitelji Joakima i Ane.

Ime Ana popularno je u krščanskom svijetu. Čestitamo onima koje nose lijepo ime Ana, Anica, Aneška, Anka…Izgrađeno je mnogo kapela i crkva posvećenih sv. Ani. Spomenimo kapelu sv. Ane  selu Pavlovac kod Slunja. Popularna je pjesma “Kod kapele sv. Ane, i tu svoju mladost proveo sam je, tu leži moja sreća sva”.

Kod kapele sv. Ane u Pavlovcu /Slunj/

Danas kamen temeljac nove crkve u Srbu – Danas u 10 sati u župi D. Lapac, u filijali Srb, polaganje kamena temeljca nove crkve. Vjericisi su se do sada oupljali u raznim prostorijama, na otvorenom….Sazrelo je vrijeme da i ova mala zajednica u Srbu ima krov nad glavom.

Peteročlana obitelj Mikuljan iz Švedske posjetila je u Gospiću s. Amaliju i bivšeg župnika u Slunju Pecića