Sv. Ilija u Tušiloviću – Sajam u Gospiću – Uoči Marije Magdalene

21 srp

Jučer je sv. Ilija prorok proslavljen u mnogim crkvama. Mi smo slavili u župnoj crkvi u Sincu. Izdvajamo još jednu proslavu i to u Tušiloviču lod Karlovca. Ovdje je izgrađena filijalna crkva sv. Ilije /matična je u Vojniću/. Misu je predvodio sisački biskup mons Vlado Košić. Pozdravio ga je župnik iz Vojnića fra Ivo Bošnjak. Crkva je bila ispunjena. Posebo su se isticale narodne nošnje u prvim redovima. Biskup Košić je istakao hrabrost Ilije proroka koji je progonjen zbog svoje čvrste vjere. Ovaj je narod također doživio progonstvo ali se vjere nije odrekao…Nakon mise veselje se premjestilo pred crkvu: domaćin KUD sv. Ante iz Tušilovića, KUD “Sv. Mihovila” iz Nikšića /Skunj/ te IFD “Paklarevo” izveli su nekoliko lijepih napjeva i kola.

Danas je petak, a petkom je sajam u Gospiću. Prošetali smo između štandova. Ponuda svježeg voća i povrća je obilna a da ne govorimo o odjeći, obući…

Jedan je učeni Židov, iako ne s dobrom namjerom, postavio Isusu pitanje: “Što mi je činiti da život vječni baštinim (Lk 10.25). Isus je odgovorio jasno i jezgrovito: da se uđe u život vječni potrebno je ljubiti Boga svim svojim bićem. To znači srcem i umom.  a bližnjega kao samoga sebe. U tom je čitav čovjek: vertikala koja ga spaja s Bogom i horizontala koja ga drži u zajedništvu s ljudima. Da čovjek ostvari ideal svoga života, opravda svoje postojanje, on se mora ostvariti u koordinatama  sustava Božje vertikale i  i ljudske horizontale. Boga ljubimo kad izvršujemo njegove zapovijedi a bližnjega kad smo s njim u radostima i tugama. Humanizam bez Boga je kao veslanje jednim veslom ili let s jednim krilom.

Uoči Marije Magdalene – Sutra 22. srpnja slavimo Mariju Magdalenu, zaštitnicu Grada Gospića. U 10 sati misu u župnoj crkvi i ujedo katedrali predvodi biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić u koncelebraciji s više svećenika.

U 17 sati misa je u grobljanskoj kapeli sv. Magdalene koja je izgrađena 1855. kao zavjetna kapela. Zanimljivo da je i na slunjskom groblju izgrađena također poveća kapela Marije Magdalene.