Danas Marija Magdalena: Dan Grada Gospića

22 srp

Danas Crkva slavi svetu Mariju Magdalenu o kojoj govore evanđelja. Ova žena spada među istaknute svetopisamske svece. Ime joj je bilo Marija a Magdalena podsjeća na mjesto rođenja. Njezin se život dijeli na onaj prije susreta s Kristom i nakon susreta. O njoj se mnogo govori kao grešnici ali je zapravo živjela u poganskoj sredini i prihvatila poganski način života. Isus je iz nje istjerao sedam demona što govori o tamnoj strani njenog života. Nakon susreta s Kristom Marija Magdalena postaje druga osoba: pratila je Krista u dramatičnim trenucima njegovog života. Imala je privililegij prva susresti uskrslog Gospodina i vijest donijeti apostolima. Zbog toga je i nazivaju “apostolica apostola”. Bila je prisutna kod Kristovog raspeća i suosjećala duboku bol. Njezin primjer nam govori da Bogu ništa nije nemoguće: da Božje oproštenje i milost mogu pobijediti svaki grijeh, svako zlo te palog čovjeka dići u visine. Ali nas Bog ne spašava bez nas samih, bez naše suradnje. Mi mmoramo “doći k sebi” da bi nastupila Božja milost i digla nas u visine.

Ime Magdalena popularno je u svim krščanskim narodima. Umjetnici je rado prikazuju na platnima. Izgrađeno je njoj u čast mnogo crkava, kapela.

Danas u 10 sati misu u župnoj crkvi i ujedo katedrali predvodi biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić u koncelebraciji s više svećenika.

U 17 sati misa je u grobljanskoj kapeli sv. Magdalene koja je izgrađena 1855. kao zavjetna kapela.