Sv. Faustina –

6 lis

Danas je spomendan sv. Faustine. Iza ovog neobičnog imena krije se jedan bogat duhovni život. Rođena 1905. u brojnoj poljskoj obitelji pokazala je kao djevojčica osjetljivost prema siromašnima, bila je zaljubljena u molitvu. Nakon završetka škole željela je poći u samostan ali roditerlji nisu bili baš oduševljeni. U 20. godini ulazi u Kongregaciju sestra BDM od Milosrđa.

Odmah započinje njen bogati duhovni život. Imala je mistična viđenja. Biti milosrdan prema drugima i biti apostol Božjeg milosrđa – tako bi se mogao protumačiti njen relativno kratki život. Naime, umrla je od tuberkuloze već u 33. godini života. Život se ne mjeri brojem godina nego ljubalju i žrtvom koju smo unijeli u njega. A to je sv. Faustina postigla u relativno kratkom životu.

Kad bi prijetila katastrofa da uništi sve što su ljudi stvarali na području kulture, sva klasična djela i kad bi se moglo spasiti samo jednu stranicu što bismo odabrali? Zamislimo svu literaturu, klasike, romane, beletristiku…Jedan ugledni talijanski pisac odgovara da bi on spasio stranicu iz evanđelja koja govori o rasipnom sinu, sinu koji je napustio oca, živio razvratno ali se pribrao i vratio k ocu. Otac ga je neprestano čekao. Kad je došao  dočekaoe ga zagrljajem, priredio gozbu “jer ovaj moj sin bijaše mrtav i oživje”. Riječ je o Božem milosrđu ali i ljudskom vraćanju k Ocu. To je drama našega života. Hoćemo li “doći k sebi” i vratiti se Ocu?