Sv. Elizabeta Port. – Preminula Manda Bilen

4 srp

Danas slvimo neobičnu sveticu, svetu Elizabetu Portugalsku. Rođena 1271. kao kći aragonskog kralja već u 12. godini udali su je za portugalskog kralja Dionizija. Nije to bio brak iz ljubavi. Kako se ona snašla u tako teškoj situaciji? Ona je prihvatila gotovo beznadnu situaciju s vjerom. Suprug /kralj/ imao je više ljuavnica i djece s njima. Ona je nalazila snagu u molitvi. Dobila je dva sina sa suprugom,. Kad je kralj obolio ona ga je njegovala bez ikakvog predbacivanja. On se obratio i umro kršćanski. Kao udovica prodala je imetak i priključilka se redovnicama. Ostaje primjer hrabrosti vjere u zaista teškim prilikama.

Preminula Manda Bilen – U gospićkoj bolnici preminula je u 87. godini života MANDA BILEN iz G. Vaganca. Podigla je dvije kćerke: Tanju i Suzanu koje žive u Zagrebu. Rado je dolazila u crkvu i pjevala. Njezina mati Kata zvana Kaćuna završila je kao mučenica u spaljenom Vagncu 8. listopada 1991. JNA i četnici selo su sravnili sa zemljom. U ruševinama je završila i Mandina mati Kata Bilen-Kaćuna, udovica i majka troje djece.

Pogreb Mande Bilen u petak 7. srpnja u Vagancu u 16 sati. Nakon ispraćaja iz mrtvačnice na groblju slijedi sv. Misa u župnoj crkvi. Pokoj vječni daruj joj Gospodine!. Za njom tuguju kćerke Tanja i Suzana, unuke Pia, Nina i Antonio te rodbina i svi Vagančani

Pokojna je pjevala u crkvi a sada nastavlja pjesmu u nebeskoj liturgiji

Snimak iz 2020. u Vagancu kad smo se borili s koronom