Sv. Augustin – Stiže rashlađenje – Slunjski kraj u tuzi

28 kol

Danas je spomendan sv. Augustina. Ovaj velikan crkve i teološkog promišljanja jednako je danas aktualan kao i u svoje vrijeme. A rođen je 354. godine u sjevernoj Africi, današnji Alžir. Mati Monika revna je kršćanka, otac poganin. Imao je burno djetinjstvo. Pokazao je zanimanje za filozofiju. U Kartagi je ušao u loše društvo ali ga je nemir vodio dalje. Uputio se u Rim željan znanja, iz Rima u Milano. Ovdje je susreo dobro poznatog biskupa sv. Ambrozija. Augustinova majka Monika pratila je sina molitvama i silno željela da se obrati. Doista u Milanu se susreo s Kristom, kršten je i počinje novo razdoblje njegovog života. O svom obraćenju napisao je knjigu “Ispovjesti” koja spada u vrh kršćanske duhovnosti i teološkog promišljanja. Majka Monika potražila ga je u Milanu. Na povratku u sjevernu Afriku ona je preminula i pokopana u Aosti. Ova velika žena uzor je majke koja se brine za spasenje svoje djece. Augustin je zaređen za svećenika u Hiponu. U propovjedima je branio čistoću evanđeoske poruke naročito protiv maniheizma. Postao je i biskup u Hiponu. Napisao je svoje kapitalno djelo “De civitate Dei” /O Božjoj državi/. Preminuo je 430. godine. Njegova misao ostaje poruka svim generacijama: “…nemirno je srce naše dok ne otpočine u Tebi, Bože”.

Od jutros pomalo stižu oblaci sa sjevera prema Lici. Iza podneva pala je i koja kap kiše ali još nisu stigli tamni oblaci do 14 sati iznad Gospića. Naši nas meteorolozi danima pripremaju za orkansko nevrijeme.

Slunjski kraj u tuzi – Čitav slunjski kraj potresla je vijest o pogibiji 17-godišnjeg mladića Mateja. Poginuo je u prometnoj nesreći u Rastokama. Matej je drago dijete, bio je i ministrant, radovao se životu. Ne možemo se pomiriti da ga nema među nama. Emocije su jake, naročito kod njegovih vršnjaka a posebno roditelja. Ipak, uza svu tugu, tješi nas vjera u susret u vječnosti. Matej je Božji projekt koji ne završava tjelesnom smrću: on se nastavlja u vječnosti “gdje nema tuge, jauka ni boli, gdje je radost vječna.” S vjerom u uskrsnuće počast ukopa je sutra 29. kolovoza u 15 sati.

Opis fotografije nije dostupan.

Matej je bio ministrant…