Stepinčevo – Susreti mladih u Gospiću

10 velj

Danas je Stepinčevo. Blaženi Alojzije Stepinac – zagrebački nadbiskup, kardinal i mučenik Alojzijevo mučeništvo, hrabrost i postojana vjera u Krista Gospodina učinili su ga poznatim u cijelom svijetu. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici pred više od pola milijuna ljudi. Rođen je 1898. kod Krašića. Za svećenika je zaređen 1930. Već 1934. postaje nadbiskup koadjutor. Bila su to vremena kad su se olujni oblaci nadvijali nad Europom. Potekli su potoci krvi. Dvije totalitarne ideologije kao da su se natjecale koja će više zla učiniti. U takvim vremenima ostati pastir i suprostaviti se nasilju bez obzira s koje strane dolazilo tražilo je hrabrost i na kraju nučeništvo. Komunističke su ga vlasti osudile na dugogodinju robiju. Preminuo je u rodnom Krašiću u u kućnom pritoru odnosno izolaciji.  

Danas će se slaviti misa pred zagrebačkom Katedralo u 17 sati.

Susret hrv. katoličke mladeži u Gospiću – Domaćin idućeg nacionalnog susreta hrvatske katoličke mladeži bit će Gospić odnosno Gospićko-senjska biskupija. U prostorijama Biskupskog ordinarijata u Gospiću u srijedu 1. veljače pod predsjedanjem gospićko-senjskog biskupa mons. Zdenka Križića održan je treći sastanak Odbora za organizaciju Susreta. Odabrano je geslo susreta: “Raduj se za svoje mladosti” Datum susreta je predviđen na dan 4. svibnja 2024. Ovaj zahtjevni susret traži ne samo dobru organizaciju nego važnije od toga: da mladi uče preuzeti odgovornost u društvu i crkvi u vremenima u kojima će im Božja dobrota dati šansu. Zadnji takav susret održan je u Bjelovaru kad je najavljen ovaj susret u Gospiću.

Jedan od susreta mladih u Slunju

Danas je Gospić najhladnije mjesto u Hrvatskoj – minus 12 stupnjeva. Dan je sunčan ali je sunce zubato pa se treba dobro obući. Na slici: danas sajam u Gospiću slabo posjećen!

Susret mladih u Žitniku – Jedan međunarodni susret mladih održava se od 10. do 16. veljače u malom mjestu u Lici – u Velikom Žitniku. Radi se o susretu u sklopu programa Erasmus. Oko 30 mladih iz Italije, Portugala, Estonije i dakako Hrvatske upoznavati će ljepote Like i učiti zdravo živjeti. Ovo je prva od planiranih razmjena mladih iz Europe koji će posjetiti i upoznati Liku.

Molitva prije spavanja: Brani nas Gospodine dok bdijemo, čuvaj nas dok spavamo da bdijemo s Kristom i počivamo u miru!

Mirnu noć i sretan svršetak udijelio nam svemogući Gospodin. Amen.