Stiglo je proljeće – Svjetski dan voda

22 ožu

Proljeće je ušetalo u naše vrtove, njive, šume…Svaki dan opažamo nove i nove znakove buđenja života.  Ipak, proljeće je najljepše godišnje doba iako i ostala imaju svoju draž i ljeptu. Danas je jedna tužna obljetnica: na današnji dan potres je ostavio teške posljednice od Petrinje do Zagreba. U jednoj minuti uništeno je ono što su generacije gradile. To nas samo upozorava na krhkost našeg života. Mi smo samo putnici kroz vrijeme i ništa ne nosimo sa sobom. Nestajale su civilizacije i ostavile svoje tragove. To nas samo motivira da snagom vjere pobjedimo prolaznost. Ljubiti Boga iznad svega a bližnjega kao samoga sebe znaći pobijediti prolaznost, smrtnost, umiranje. Vjerom se predajemo u Božju svemoć. To ne znači da ćemo se predati pesimizmu. Naprotiv, vjera nas motivira da živimo jedni za druge, da dijelimo jedni s drugima radosti i tuge…Ništa nije izgubljeno, ni jedna suza, nijedna žrtva… 

Izišao godišnjak VRILO – Doznajemo da je izišao iz tiska godišnjak Otočkog dekanata pod nazivom Vrilo i to na 220 stranica. Urednik je don Anđelko Kaćunko. Godišnjak donosi kalendar, bilježi razne susrete, vijesti iz župa dekanata, stranice za mlade. Zadržao je dosadašnju koncepciju. Nakon personalnih promjena u dekanatu ipak se nastavlja pisani trag u ovom dekanatu po čemu će ga prepoznati buduće generacije. Važnost pisane riječi dolazi do izražaja nakon protoka vremena. 

Korizmeni koncert u Cvitoviću – U nedjelju  26.ožujka u 18:00 sati u župnoj crkvi sv. Nikole u Cvitoviću koncert korizmenih napjeva. Uz korizmene napjeve moći če se vidjeti i narodne nošnje  kakve su se nosile u vrijeme korizme. Osim domaćih napjeva pridružit će se i gosti: ovaj put s napjevima iz Posavine. .

Župna crkva sv. Nikole u Cvitoviću /Slunj/

Slavlje Blagovijesti u Gospiću – Naslovni blagdan gospićke katedrale Naviještenje BDM ili Blagovijest slavi se u subotu 25. ožujka. Svečanu misu u 17 sati predvodit će apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije i umirovljeni nadbiskup zadarski mons. dr. Želimir Puljić u koncelebraciji biskupa Riječke metropolije, susjednih biskupa i svećenika Gospićko-senjske biskupije. Prijepodne će se u Biskupskom ordinarijatu održati susret biskupa Riječke metropolije.

Uz svjetski dan voda:

Danas je svjetski dan voda. Hrvatska je u svjetskom vrhu po bogatstvu pitke vode. Ali, to nas ne smije uspavati. Hoćemo li uspjeti održati ovo bogatstvo i razumno ga koristiti? Nažalost, vode se mogu zagaditi. Nikad dovoljno pažnje i odgovornog ponašanja kad je u pitanju voda. Nadajmo se da ćemo ovo bogatstvo očuvati i predati ga budućim generacijama. Naime, mi smo ih na neki način pozajmili od budućih generacija i moramo im vratiti čiste vode…

Čista rijeka Novčica /Gospić/