Prvi dan proljeća – Preminuo dr. Ivan Dujmović

21 ožu

Prvi dan proljeća.  Dočekali smo i kalendarsko proljeće. Naime, danas je prvi dan proljeća iako je ova zima bila blaga i u znaku proljeća. Službeno proljeće je počelo 20. ožujka  u 16. sati i 33 minute. Početak proljeća vezano je uz ravnodnevnisu: kad su noć i dan jednaki!  (Na naslovnoj stranici šafrani snimljeni u nedjelju 19. ožujka u Brušanima, Velebit) 

Preminuo dr. Ivan Dujmović – Doznajemo tužnu vijest da je u petak 17. ožujka un 86. godini života preminuo dr. Ivan Dujmović, intelektualac, povjesničar, pjesnik, suradnik godišnjaka “Mostovi”…

Rođen je 02.10.1937. godine u Bihaću gdje je proveo djetinjstvo, te završio osnovnu školu i realnu gimnaziju.  Nastavio je školovanje u Zagrebu. Zbog rodoljublja je istjeran sa zagrebačkog sveučilišta 1964. te je 1971. osuđen kao sudionik hrvatskog proljeća. Bio je obdaren nevjerojatnom upornošću. Postao je profesor povijesti i zemljopisa a hrvatski jezik bio mu je posebna ljubav. Od 1975. živi u Samoboru i radi u školama..  Godine 1991. prepoznao je trenutak i svim se zanosom dao na ostvarenje sna: samstalnost Hrvatske. Bio je izabran za zastupnika u Vijeću općina. Godine 1993. obranio je magistarski rad  na Prirodno-matematičkom fakultetu a 2005. stekao je titulu doktora prirodnih znanosti. Ipak, uz njegovanje hrvatskog jezika posebna mu je ljubav bila povijest. Hrabro i strpljivo ispravljao i raskrinkavao laži komunističke historiografije. Obradio je povijest župe Zavalje  u knjizi “Povijest zavaljske župe ” 1999. godine. Izdao je zbirke pjesama Intima (Samobor 1993.), Ognjište (Samobor 1993.), knjiga satire, aforizama i epigrama pod nazivom Trn (Samobor 1996.), te zbirku pjesama Moje niti (Samobor 2007).

Bio je suradnik slunjskog godišnjaka “Mostovi”. Posebno ističemo njegov veliki doprinos istraživanju žrtava Drugog svjetskog rata i poraća. To je radio s velikom ljubavlju. Obradio je hrvatske žrtve Drugog svjetskog rata župe Vaganac, L. Petrovo selo, Željava, Rešetar, Rastovača, Novo selo, Arapov Dol…(objavljeno u godišnjaku “Mostovi” 2006.). Radio je to vođen znanstvenom objektivnošću i odgovornošću i s gotovo dječačkim zanosom. Hvala mu!

Opis nije dostupan.

PONEKAD
Ponekad trebamo dane izgubljene,
pijane, sumorne, umorne.
Bez njih bismo bili tako mali.
Što bismo znali?
Ne bismo razumjeli pijana čovjeka
što za stolom bunca.
Ne bismo razumjeli onoga
tko na tuđa vrata kuca.
Ponekad treba,
a treba često,
razumjeti i onoga
tko nema mjesto.
                              Ivan Dujmović

Župa Zavalje kod Bihaća njeguje folklornu baštinu

Večeras uz Novčicu /Gospić/ znaci proljeća

U smiraj dana: Rasvijetli Gospodine dobrostivo ovu noć. Daj da mi, djeca Tvoja,  usnemo u miru te u Tvoje ime radosno ustanemo na svjetlo novoga dana!