Slunj: počast osvajaču prve hrvatske olimpijske medalje

17 velj

Danas je godišnjica smrti prvog hrvatskog osvajača olimpijske medalje! Radi se o Milanu Neraliću, Slunjaninu, rođenom u Slunju 1875. Bo je svestrani športaš. Dizao je utege, planinario, bio je vježbač na ručkama ali je ipak mačevanje bilo njegova prva ljubav. Hrvatska je tada bila u sastavu Austrougarske. Bio je ponajbolji mačevalac u tadašnjoj Austriji ali i trener koji je odgojio generacije mačevalaca. Sudjelovao je na olimpijadi u Parizu 1900. i osvojio srebrenu medalju.  To je prva hrvatska olimpijska medalja! Napisao je knjigu o mačevanju na njemakom jeziku. Prvi je u mačevanju primjenio “leteći ispad”.

Danas, na godišnjicu njegove smrti, okupili su se u Slunju ljubitelji i poštovatelji ovog športaša. Gradonačelnica gđa Mirjana Puškarić sa suradnicima, predstavnik Hrvatskog olimpijskog odbora, predstavnik Mačevalačkog kluba Karlovac, športski djelatnici, mladi  športaši. Na njegovoj rodnoj kući Oldtimer klub Slunj postavio je ploču koja podsjeća brojne turiste na ovog športskog velikana. Nakon polaganja vijenca i prigodnih govora kolona se uputila na gornji dio trga gdje je postavljen spomenik Milanu Neralić uz D1. Ovdje su položili cvijeće i upalili svijeće. Župnik u miru mons Mile Pecić kratkom molitvom zaželio je da ovaj veliki šprtaš živi i dalje u hrabrosti novih generacija športaša koji razvijaju primljene Božje talente. Šport nas može oplemeniti, povezati narode i kulture. Na kraju našeg zemaljskog putovanja molimo da nas Gospodin ovjenča neuvelim vijencem pravednosti u njegovu kraljestvu ljubavi i mira.

Kod rodne kuće Milana Neralića

Kod spomenika

Mlade nade u mačevanju
Nek nam Gospodin na kraju našeg zemaljskog putovanja dodjeli neuveli vijenac pravde
Za stolom  uz zakusku bilo je govora o oživljavanju mačevalačkog športa u Slunju. Mačevalački klub iz Karlovca voljan je pružiti stručnu pomoć  a dakako i HOO će podržati ovu ideju ne saamo moralno
U slavlju je sudjelovala počasna garda Slunjske povijesne pukovnije