Senj: svečano uvedeni u službu novi kanonici

27 ožu

Danas, 27. ožujka, primljeni su u Senjski kaptol novi kanonici. Podsjetimo da je Senjski kaptol osnovan davne  1340. godine. U katedrali su molili i slavili Boga mnoge generacije kanonika. Među njima je bilo uglednih svećenika. Osnivanjem Gospićko-senjske biskupije jubilarne 2000. godine senjska katedrala ostala je konkatedrala a Senjski kaptol je nastavio svoj hod u novoj biskupiji. Nije trebalo osnivati novi Kaptol. Prvi sastav Kaptola: preč. Mile Čančar (Senj). prepozit, mons. Marijan Ožura (Cetingrad), mons. Tomislav Šporčić (Otočac), mons. Petar Bogut (Rakovica) i mons. Mile Pecić /Slunj/. Neki su preminuli kao na pr. preč. Petar Bogut 2014. godine.  Kanoniči zbor je naknado popunjavan.  Tako su 2020. godine primljeni preč. Richard Pavlić, preč. Marinko Miličević i Nikola Turkalj te začasni kanonici Luka Blažević i Silvijo Milin.

Odlaskom u mirovinu mons. Tomislava Šporća i mons. Mile Pecića i mons. Marijana Ožure trebalo je popuniti Kaptol. A novoimenovani kanonici su preč. Mile Šajfar (Perušić) i preč. Stipe Zeba /Krasno/.

U 11 sati u senjskoj katedrali održana je služba Riječi koju je predvodio biskup mons. Zdenko Križić. Predstojnik Kaptola mons. Mile Čančar pozvao je novoimenovane kanonike. Oni su ispovjedili vjeru i potpisali vjernost. Slijedilo je svečano oblačenje kanoničke odjeće. A kanonička je odjeća živopisna: kreirala su je stoljeća. Ističe se crvena boja koja znači ljubav. Biskup je u nagovoru podsjetio da kanonici, poput Mojsija, mole i zalažu se pred Bogom za Božji narod. Zauzimaju se i za one koji su pali. Ove obrede pratila je grupa senjskih vjernika. Poželimo novim kanonicima plodan i uspješan rad.

Nakon uvođenja novih kanonika slijedila je okrepu u župnom stanu.

Novi kanonici s biskupom mons. Zdenkom Križićem i ostalim kanonicima

Oblačenje kanoničke odore

Novi kannik je preč. Stipe Zeba /upravitelj svetiša Gospe na Krasnu/  s bratom Stipom koji je svećenik Riječke nadbiskupije te njihov nećak Kristijan,  župnik u Srdočima /Rijeka/