Radost pobjednika

20 pro

Lijepo je vidjeti na službenoj nogometnoj ljestvici (koju je objavilia FIF-a) Hrvatsku na trećem mjestu /nakon Argentine i Francuske/. To je razlog veselju koje traje danima: od Dubrovnika do Varaždina, od Iloka do Poreča i Pule razdragani građani Hrvatske slave. U Zagrebu se okupilo oko 100.000 ljudi na dočeku vatrenih. Nogomet je fenomen. On je kolektivna igra; u ovoj igri vlada zakon solidarnosti. Oholost ili bahatost ovdje nema mjesta…Kad govorimo o raju, životu budućega vijeka, onda nam nogomet može poslužiti kao slika te budućnoti: raj nije mjesto “drvenih” svetaca, mrtvilo, nego radost zajedništva spašenih, radost pobjednika.

Sa dočeka vatrenih na Jelačić trgu u Zagrebu

Božić nam poručuje da je lijepo biti čovjek! Bog se udostojao biti čovjek iz ljubavi, biti čovjek i u siromaštvu, u radosti  i trpljenju…Smrt je pobjeđena snagom ljubavi. Dok slavimo s nogometašima sjetimo se da i mi trebamo biti pobjednici u životu: naše vrijeme je jednokratno. Zvižduk suca označit će kraj našeg životnog putovanja. Lijepo je čuti  “prvu kopačku” Messi-ja koji izjavljuje: “Istina je da sam zahvalan Bogu što mi je dao sve. On mi je dao sve. Završiti svoju karijeru ovime – posebno nakon posljednjih nekoliko godina – je impresivno”, kazao je  legendarni Argentinac. Naši nogometaši održavaju ovu vertikalu što je svijet primjetio. Bez nje bi život bio Sizisov posao: ovaj grčki junak dokotrlja kamen do vrha brda, kamen se otkotrlja i on se ponovno vraća i kotrlja ga do vrha…i tako u nedogled.

 

Sinoć je u gospićkoj katedrali – u kojoj leže pomrtni ostaci biskupa Bogovića – slavljena sv. misa u povodu godišnjice njegove smrti. Uz biskupa mons. Zdenka Križića sudjelovalo je 15-ak svećenika