Radost biti čovjek

15 sij

“Nedjeljom ti Bog ima nešto reci. Nedjeljom ti Bog želi otkriti ljepote prirode, ljepote možda nekog čovjeka ili prijatelja, ljepotu koje knjige i prije svega Njegove Euharistije. Nedjelja je dan kad možeš poći na svetu misu i uključen u mnoštvo vjernika oko Isusovog stola, oltara, doživjet ćeš da nisi sam već uključen u više od milijardu ljudi koji slave danas Euharistiju i vjeruju u Isusa Krista gledajući svijetlu perspektivu svog životnog puta. Doživjet ćeš još i više, u Crkvi je veličanstvena zajednica ne samo zemaljskih nego i nebeskih stanovnika. Ako dobro slušaš, gledaš i pokušaš razumjeti ili ako ne razumiješ, zamoli Gospodina da ti otkrije tajnu Njegovih riječi. Zaplakat ćeš od radosti što smiješ biti čovjek”  vlč Tomislav Ivančić.

Toplina ovih riječi pokojnog Tomislava Ivančića može i najtvrđe srce taknuti, pokrenuti, dati hrabrosti za korak prema promjeni života. A danas je upravo dan Gospodnji kad “lomimo i dijelimo” Kristovu Riječ  i primamo njegovo Tijelo. A današnje evanđelje donosi svjedočanstvo Ivana Krstitelja tko je jedini i pravi Učitelj. Ivan upire rukom u Krista i poručuje: on je jedini Učitelj!. On je Jaganjac Božji, njega prihvatite, budite njegovi učenici! Taj izraz Jaganjac Božji odnosi se na Isusa koji se solidarizira s čovjekom pa i grješnikom: želi spasiti svakoga čovjeka! Njegova žrtva za grijehe svijeta pomirila je čovjeka i Boga. Ivan je završio “visoku školu” u pustinji, izoštrio pogled: on vidi u njemu Jaganjca Božjeg koji oduzima grijehe svijeta! Ivan nas šalje: budite njegovi učenici! Isusovi učenici! Zanimljivo je ovdje uočiti da je tu mnoštvo oko Isusa ali jedino Ivan vidi u njemu Spasitelja. Drugi su vidjeli nepoznatog čovjeka ili samo čovjeka, jednoga od njih. Zanimljivo: drugi su kupovali janjce i prinosili žrtve Bogu ugodne u jeruzalemskom hramu a Isus je sebe ponudio kao “janje” za život svijeta! I mi svojom žrtvom i trpljenjem možemo pridonijeti spasenju svijeta. “Nosite teret jedan drugomu i tako ćete ispuniti zakon Kristov” – poručuje sv. Pavao. Ako nismo ovo razumjeli molimo Gospodina da nam otkrije ljepotu Božje Riječi!

Crkva je velika obitelj ne samo zemaljskih stanovnika nego i onih nebeskih! Na ovom snimku iz 2012. godine neki su u crkvi nebeskoj koja je realnija nego ova naša na putu

Blagoslov kuća ovih dana završava i u većim župama. Jedna fotografija blagoslova obitelji iz 2012. godine na današnji dan…

Nosite teret jedan drugomu i tako ćete ispuniti zakon!

Evo primjera na ove Pavlove riječi: Jedan se svećenik spremao na spavanje ali mu je pala na pamet jedna starica koja živi sama, bez ikakve pomoći. Zašto  mu je baš sad pala na pamet? Tražio je novčiće po ladicama i skupio svotu, stavio je u kovertu, napisao adresu starice pa će joj sutra odnijeti. Sprenao se na spavanje kad je začuo lupanje na vratima. “Tko je Božji?” – piato je. Čim je otvorio vrata maskirani čovjek je upro u njega pištolj i strogo rekao: “Novac ili život!” Jadni velečasni uzeo je kovertu sa stola koju je namjenio starici i dao nezvanom gostu. Čim je lopov otišao znatiželjno je želio doznati kolika mu je zarada. Pogledao je kovertu a na njoj nečija adresa: Bila je to adresa njegove majke! To ga je pogodilo kao grom iz vedra neba! On majke nije vidio odavno, niti se brine o njoj a velečasni joj pripremio pomoć. Zaplakao je: u njemu se probudila ona iskonska ljudska samilost, suosjećanje. Pomislio je: nisam matere vidio odavna a velečasni se brine za nju. Sutra je otišao velečasnom i tražio ispovijed. Promijenio je život. Zar dragi Isus ne kaže da će radost na nebu biti veće zbog jednog obraćenog griješnika nego zbog 99 pravednika? Kad bi prijetila katastrofa koja bi sve uništila, svu literaturu, sve klasike, sve digitalne zapise i kad bi trebalo spasiti jednu stranicu kao najvažniju u povijesti ljudskog stvaralaštva što bismo spasili? Talijanski književnik Giovanni Papini na ovo pitanje odgovara: spasio bih stranicu iz evanđelja koja govori o rasipnom sinu. To je drama svakog čovjeka. Sin koji je napustio oca, živio razvratno, pao do dna, došao je k sebi i smogao snage da se vrati ocu. Otac ga je dočekao raširenih ruku i priredio gozbu “jer ovaj moj sin bijaše mrtav i oživje”. Mrtvac je onaj koji nema vjere, koji je zatvoren u svoj ego.A vjerom se izručujemo u Božje ruke. Dragi Isus je ušao u mrak našeg umiranja i pruža nam ruku. Prihvaćamo li Isusovu pruženu ruku u našem krhkom životu?

Plješivica pod snijegom koji bi noća mogao pasti i u nizinama

Danas slavimo misu u Baškim Oštarijama u 16 sati!