Prva korizmena nedjelja – U Rosuljama

18 velj

Prva je korizmena nedjelja. Nakon krštenja na rijeci Jordanu Isus odlazi u pustinju. Početak je njegovog poslanja zbog kojeg je došao k nama. Ali njegov početak je neobičan: boravak u pustinji 40 dana. A pustinja je negostoljubiva, čekaju mnoge kušnje_ od gladi do žeđi, žege. Treba preživjeti 40 dana u pustinji! Isus je odolio napastima ljudskog bogatstva, slave i moći! Nisu ga zarobili: ne živi čovjek samo od kruha, slave i bogatstva. Upravo nas sotona želi zarobiti ovim napastima da zaboravimo na smisao života: da smo pozvani na život vječni u istini i ljubavi. Isus je izdržao sve napasti i izvršio poslanje: svojom smrću na križu razorio je đavolski plan i otvorio svakom čovjeku šansu da bude dijete Božje, dijete vječnosti.

Mi smo izloženi napastima slično Isusu. Sotona se služi privlačnim metodama da čovjeka zarobi, čak se predstavlja kao njegov prijatelj, podržava njegovu slobodu. Jedan mi je rekao: “Ja se ne pačam u božanstvo”. Takav se već podložio utjecaju i vodstvu sotone. On nema napasti jer je već u sotoninom krugu. Ali, kad se suprostavimo sotonim planovima, onda nastaje borba. Na pr. obolimo. Sve se promjeni u životu. Sci naši planovi padaju u vodu. Tada upadamo u veliku kušnju. Kušnje mogu biti prilika da se osvijestimo. da prepoznamo Božji plan s nama, da odgovorimo vjerom i ljubavlju i tako uđemo u Božji plan spasenja. Koliki su u bolesti i kušnjama otkrili da ih je Božja dobrota vodila. Na koncu Krist je svojom smrću na križu razorio djela đavolska: ništa nas ne može rastaviti od ljubavi Božje pa ni smrt. Korizma je vrijeme kad dublje molimo: molitva je komunikacija s Božjom dobrotom. Nemojmo podcijeniti snagu molitve! Trebamo se znati odreći nečega pogotovo što smeta našem duhovnom zdravlju i trebamo ćiniti dobra djela. Po tome ćemo pobjediti svoju sebičnost. Otvorit će nam se novi vidici.

Danas u 10 sati slavili smo misu u grobljanskoj kapeli u Rosuljama, župa Smiljan! Okupila se puna kapela, prava obitelj, sve generacije. Nitko to tako ne čini kao crkve: sve generacije okuplja kao obitelj! Nedjeljna misa daje smisao našem vremenu, radu i odmoru: sve dobiva izvan vremensku dimeziju! To se ne može jednom odraditi mego je to kao disanje koje nas održava na životu.

Zlatni vaterpolisti – Iako je prva korizmena nedjelja toliko jaka porukama, stupamo u vrijeme pripreme za blagdan Uskrsnuća Kristova ali se pripremamo i za naše uskrsnuće. Učimo gledati svijet i život Božjim očima. Ipak ne možemo pobjeći iz konkretnog života, svagdanjih radosti i tuga. Vaterpolo reprezentacija osvojila je svjetsko prvenstvo: na vrhu je svjetskog vaterpola! Radost je obuzela čitavu domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Bacila je u sjenu političko prepucavanje koje nas iritira. Načas se radujemo dječjom radošću našim zlatnim momcima. Ipak, ostaje upozorenje: što koristi ako čovjek sav svijet zadobije a sebe izgubi!