Pred pustinjom – Pepelanje na kolodvoru

21 velj

Utorak 21. veljače sunčan i ugodan dan. Pred nam je korizmeno razdoblje koje počinje sutrašnjom Čistom srijedom ili Pepelnicom. A korizmeno vrijeme je šansa za produbljivanje našeg odnosa prema Bogu i braći ljudima. Isus se povlači u pustinju. Pustinja nije samo mjesto oskudice, skromnih ili čak nikakvih uvjeta za život nego je pustinja i šansa za nove uvide, otkrića, promjenu životnog hoda, susreta s Bogom. Četrdesetgodišnje putovanje Božjeg naroda kroz pustinju bilo je vrijeme sazrijevanja, kušnji ali i savezništva…Isus 40 dana boravi u pustinji i pobjeđuje sile đavolske, napasti koje čovjeka žele skrenuti s puta koji vodi prema izgubljenom raju. Isus odlučno odbija napasti i odlučno počinje svoje poslanje: uvodi nas u najdublje taje Božjega bića. Istovremeno otkriva potresnu istinu da smo i mi ljudi miljenici Božji!

Obred pepelanja: obratite se i vjerujte evanđelju!

 

Pepelanje na kolodvoru – U Austriji, u nekim gradovima, i ove godine pruža se mogućnost  pepelanja na otvorenom, izvan bogoštovnog prostora.  U prolazu. Na pr. u Beču na glavnom kolodvoru prolaznici, putnici, mogu primiti križ na čelo uz uobičajene riječi (“obratite se i vjerujte evanđelju”) između 6.30 i 19 sati.  /prema Kathpressu/, Ponekad je potrebna šok-terapija da se osvijestimo i odljepimo od banalnosti te otkrijemo duhovne horizonte koji nam nude neslućene mogućnosti koje su pred nama. 

Opazili su svog velečasnog u Gospiću i potrčali ga pozdraviti kako to samo djeca znaju. Njihova mati se tu našla i zabilježila…Zna se, djeca su iz Slunja!