Pogledaj srcem – Norijade – Dan Hrvatske vojske

29 svi

Pogledaj srcem – Još smo pod dojmom veličanstvenog molitveno-glazbebog događaja u Areni 25. svibnja. Dupkom puna Arena postala je jedno srce i jedna duša. Dojam je da su mladi željni duhovne glazbe koja je ustvari dvostruka molitva. Pod naslovom “Progledaj srcem” redale su se pjesme, grupe…Primjećen je i trener reprezentacija Dalić,  glumac Pasije Jim Caviezel, nucij Lingua, neki biskupi.

Prošle su norijade Simpatično je promatrati mladost u zanosu, planovima i željama. Sjećamo se i svojih mladih dana. Mladenački nestašluk može lako završiti tragično. Malo je nedostajalo da labinski maturanti završe u provaliji. Ovako su donekle dobro prošli. Splitski su porazbijali prozore na Karitasu (možada zato što nisu dobili brašno da s njim posipaju ljude i ulice). Slunjski su maturanti napravili gestu za pamćenje: dali su hranu za siromašne i tako pokazali širinu srca.

Dan hrvatske vojske Dan hrvtaske vojske obilježavamo 28. svibnja. U Zagrebu na Jarunu izložen je dio vojne opreme. A hrvatska vojska, omiljela u narodu, rođena je u mukama rađanja. Dana 28. svibnja 1991. na nogometnom igralištu  u Kranjčevićevoj priređena je parada Zbora narodne garde, prvi začeci hrvatske vojske. Trećina Hrvatske je okupirana, narod prognan, . Policija nije mogla odgovoriti na silno oružje kojim se služila JNA i paravojne formacije. Oformljena je tako u velikim nevoljama hrvatska vojska. Hrvatska je bila pod embargom uvoza oružja. Ali, boj ne bije svijetlo oružje nego srce u junaka. Svjetski analitičari davali su nam malo šanse za obranu od agresije. Ali, dogodilo se čudo. Hrabra mladost brzo je svladala vještinu ratovanja, narod je molio u skloništima. Naša emigracija dala je velik prilog obrani.  Hrvatska je vojska stasala u reprezentativnu silu koja je zadala konačni udarac agresoru u “Oluji” 1995. Od tada hrvatska vojska je jamac mira ili bar ravnoteže straha. Dobro će razmisliti onaj tko se usudi napraviti agresiju sličnu onoj 1991. Moramo prznati da je plaćena velika cijena. Ne samo porušene kuće, crkve, nego stradali simladići, peko 400 djece, mnogi su zavšili u logorima i još se broje među nestale. Agresor je zagadio hrvatski sveti prostor minama koje još vrebaju.

U Slunju: nakon mise vojska s narodom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

oncert uzabregačkoj Areni pod naslovom “Pogledaj srcem” 25. svibnja..Dupkom puna Arena govori da je mlada publika željna duhovne glazbe koja je dvostruka molitva. Ovaj duhovni koncert trajao je inače do 21 sat. Opažena je prisutnost izbornika hrvatske nogomometne reprezentacija Zlatka Dalića, glumca  iz Pasije Jima Caviezela ..

Norijade – Norijade su završile i sada se zbrajaju rezulzati. Nestašna mladost, vođena više emocijama nego razumom, pokušava biti originalna i domišljata u nestašluku. Svi smo prošli to razdoblje. Ali, malo je nedostajalo pa da bude nezabilježena  tragedija u Labinu kad su maturanti sletjeli u traktorskoj prikolici u provaliju. U Splitu su porazbijali prozore na zgradi Karitasa. Neki misle da im nisu dali brrašna da ga posipaju po ulicama i prolaznicima!  Ali čujemo da su u Slunju maturanti u sklopu norijade dali hranu Crvenom križu za potrebite. Ipak su popravili prosjek!  Možemo biti među prvima u gluposti ali i u humanosti!

Dan Hrvatske vojske – Dan hrvatske vojske obilježen je 28. svibnja. To je dan kad je u najtežem razdoblju naše povijesti, goloruki narod, stvarao vojsku sposobnu da se odupre agresiji. Pod embargom i razoružana mlada hrvatska demokracija našla je hrabrosti i srca da iz ničega stvori pobjedničku vojsku. “Boj ne bije svijetlo oružje nego srce u junaka” – kaže naš pjesnik. Godine 1991. na dan 28. svibnja na nogometnom stadionu u Kranjčevićevoj  predstavljeni su prvi odredi Zbora narodne garde, profesionalne hrvatske vojske. Ne zaboravimo da je Hrvatska bila pod embargom uvoza oružja. Otimali smo garnizonima JNA., kupovali na crnom tržištu. Politička Europa tada nije imala osjećaja za nestanak jednog naroda. Narod se brzo organizirao. Vrsni vojni stratezi i hrabrost naše mladosti, molitva po našim crkvama i podrumima u skloništima, napravili su čudo. Govorili su vojni analitičari zapada: “Nemate šanse”.  A na kraju je izvojevana pobjeda malo kada viđena u povijesti. Zločini koje su agrsori počinili, ubijeni i nestali, opljačkene kuće, spaljene crkve, mnoštvo prognanika cijena je koju smo platili za slobodu. Zato naš narod cijeni svoju vojsku, ona je jamac mirnog sna. Povodom Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske u crkvi Svete Mati Slobode slavljena je misa u nedjelju 28. svibnja koju je predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan.

Na misnom slavlju nazočili su ministar obrane Mario Banožić, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj te brojni drugi časnici i dočasnici Hrvatske vojske.

U uvodnom obraćanju mons. Bogdan je čestitao Dan Hrvatske vojske. „Ova misa je prigoda da se prisjetimo svih koji su pali u Domovinskom ratu za hrvatsku slobodu, ali i onih koji su preminuli od posljedica Domovinskog rata. Nikada ne smijemo zaboraviti i na one koji se još uvijek broje kao nestali“, poručio je mons. Bogdan.

Vojni ordinarij je pozvao da se u svojim mislima i molitvama uvijek sjetimo i svih onih nedužnih i nevinih civila koji su stradali za vrijeme Domovinskog rata.

Po završetku mise svi okupljeni su se uputili položiti vijence ispred spomenika Sveta Mati Slobode za sve poginule, preminule i nestale u Domovinskom ratu. Vijence su položili ministar obrane Mario Banožić, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj.