Petrovo na Prijeboju i Cetingradu

29 lip

Danas slavimo svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla. Oni su prvaci apostolskog zbora temelj rimske katoličke crkve. Njihovi se životi isprepliću: iako je svaki od njih išao svojim putem i dao svoje svjedočanstvo veže ih vjernost Kristru.  Petar je rođen u židovskoj obitelji i bio ribar. Zajedno s bratom Andrijom odazvao se na Isusov poziv i slijedio ga.  Isus mu je promjenio ime u Petar (Stijena), temelj na kojem počiva Crjva.    Pavao je rođen u Tarzu u Maloj Aziji. Odgojen je u židovskoj tradiciji i bio je protivnik prvih kršćana. Progonio ih je. Nakon obraćenja pred Damaskom dao se krstiti i postao je gorljivi apostol. Proputovao je čitav tadašnji svijet i naviještao Krista propetog i uskrslog. Bio je rimski građanin pa je poslan u Rim na sud. U Rimu je podnio mučeništo (odsjecanjem glave). Napisao je 14 poslanica koje su lucidno teološko promišljanje i prava riznica krššćanskog nauka. Slavimo ih na isti dan jer su svaki na svoj način udarili temelje crkvi.

Danas Petrovo slavimo na Prijeboju u crkvi koja je još ruševina i u župi Cetingrad.

/na naslovnici slavlje Petrova u Cetingradu)

Crkva na Prijeboju 1990. na Petrovo: slavlje Petrova! Pokušaj da se crkva pokrije za krijeme komunističke Jugoslavije korenička lokalna vlast je onemogućila: poslala je “miliciju” koja je rastjerala radnike. Narod se ipak okupljao oko spaljene crkve.

Crkva na Prijeboju danas: godine 1991. zli ljudi su razorili  ostatke crkve

 

DANI BISKUPA BOGOVIĆA

U Zagrebu je 28.lipnja, održan inicijalni sastanak Odbora za organizaciju  naučnog skupa „Dani biskupa Bogovića“. U inicijativnom je odboru dakako i biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić te ugledni povjesničari s kojima ja pok biskup surađivao: prof. dr. sc. Željko Holjevac, prof. dr. sc. Ante Bežan, akademik Stjepan Damjanović , mr. sc. Božidar Petrač  i Milan Bešlić