Petak u Gospiću

14 lis

Sajam u srijedu u Otočcu, četvrtak u Slunju i petak u Gospiću prkose vremenu i opstaju. Nekada je stočni sajam bio vodeći u ovim i drugim mjestima. Stočni sajam danas je gotovo iščezao. Ali, sajam na otvorenom preživljava sve trgovačke centre, internetsku trgovinu. Danas su odjevni predmeti po jeftinim cijenama na prvom mjestu, voće i povrće prema godišnjim dobima, kućne potrepštine. Čovjeku je nekako urođeno da vidi izloženu robu, razgovara s trgvcem, ponekad se pogađa. U nekim arapskim uemljama cjenkanje i pogađanje je i danas način trgovanja. Čak se trgovac uvrijedi ako odmah daješ koliko je zatražio. On očekuje pogađanje koje su razvili do umijeća.

Danas smo u Gospiću posjetili sajam. Primjetili smo najviše povrća – krumpir, zelje – nešto odjecnih predmeta i obuće. Lički krumpir ove godine slabije je urodio pa mu je i cijena veća. Ipak, krumpir i zelje, dvije su namirnice koje svako domaćinstvo treba osigurati za duge i hladne zime. Lički je krumpir na daleko poznat  po kvaliteti kao i ogulinsko zelje. . .

Danas na tržnici u Gospiću

Krumpir i zelje  treba osigurati za zimui

Večeras smo se ugodno iznenadili kad smo ugledali stado ovčica u blizini kuća. Načas nas ovaj  prizor  vraća u stara dobra vremena

Pripremimo se na zimsko računanje vremena – Pripremimo se da u noći od 29. na 30. listopada 2022. pomaknemo kazaljke na satovima jedan sat unatrag. To znači da ćemo tu noć duže spavati. Trtebat će vremena dok se organizam privikne na ovu promjenu. Sve je više glasova koji žele dokinuti pomicanje satova. Gotovo je zanemarivo ono što smo dobili poicanjem kazaljki.