Perušić u centru naše javnosti

11 ruj

Danas je HTV izravno prenosio misu iz župne crkve u Perušiću u 10 sati. Svaka je misa neponovljivi događaj, posadašnjenje Kristove žrtve ljubavi u određenom povijesnom trenutku i s određenim sudionicima. Zahvaljujući HTV-u mnogi u domovini i u svijetu mogu slikom i tonom biti dionici misnog slavlja po našim velikim i malim župama. Svaka zajednica je posebna, svaka crkva kao građevina čuva prošlost s pogledom u vječnost…Perušićka crkva, jedna od najvećih u Lici, ima burnu prošlost. Na ulazu piše godina 1698. Turci su je koristili za džamiju. Nakon pada turske moći župa je procvjetala. Brojna sela vrvjela su od djece, pašnjaci su bili puni stoke, narod se veselio iako je u znoju lica obrađivao svaki pedalj zemlje…

Danas je Perušić ne samo župa nego i općinsko središte. Blizina autoputa i pruge pružaju mu veze sa svijetom…Nekad je u mjestu bila i srednja ekonomska škola. Danas Gospić nije daleko, svega desetak minuta vožnje.

Misu je predvodio župnik preč. Mile Šajfar (prije toga župnik u Drežniku i Vagancu), okružen brojnim ministrantima, bogoslovom Karlom (koji je domaći sin) te dvojicom svećenika u miru. Zanimljivo da sve trojica svećenika nose ime Mile! Grupa pjevačica odnosno pjevača izvrsno predvodi napjeve koje narod prihvaća. Pjevanje u crkvi  dvostruka je molitva, uzdignuće duše. Nije veliki sveti Augustin bez razloga plakao od radosti kad je u Milanu slušao pjevanje puka!  Današnje evanđelje govori o odbjeglom sinu. Veliki književnik Papini razmišlja ovako: kad bi prijetila svjetska katastrofa da uništi sve što su ljudi stvarali u književnosti i kad bi se mogla spasiti samo jedna stranica, on bi spasio upravo stranicu evanđelja koja se danas čita. Riječ je o ljudskoj drami: kad sin napušta oca i odlazi u svijet sebičnosti, užitka i pada nisko: do svinja! Ali je došao k sebi i vratio se ocu. Otac ga dočekuje zagrljajem jer “ovaj sin bijaše mrtav i oživje”. Okretanje Bogu leđa odlazak je u mrak, tamu, besmisao…Zato je radost na nebu velika kad se vratimo Božjoj ljubavi. Pakao je izolacija od Boga a to znači mrak tama…Pričest je ipak test ili barometar kršćanske svijesti, ljubavi, blizine…Misa se približavala kraju a učinilo nam se kao da je tek počela. Moramo zahvaliti tehničarima koji stručno barataju s kompliciranom tehnikom kako bi slika i ton došli u mnoge domove.

Nakon mise pojavio se legendarni fotograf Strikoman. Posložio je narod u obliku natpisa SV. KRIŽ. Dizalica ga je digla u visine te je iz ptičje perspektive snimio fotografiju za pamćenje!