Papa u Mongoliji …

2 ruj

Papa je u posjetu Mongoliji. On nastavlja ohrabrivati crkvu na periferiji. A u Mongoliji je crkva možemo reči “u povojima” ali živa crkva koja ima budućnost. “Molim nebo da se na zemlji, razorenoj od previše sukoba, i danas ponovno stvore uvjeti onoga što je nekada bio pax mongolica, tj. odsutnost sukoba, u skladu s međunarodnim pravom“. Riječi su to koje je papa Franjo uputio svijetu iz Državne palače Mongolije, nekoć najvećeg carstva u povijesti, čiji se geografski kontekst i strateški položaj stiješnjen između Rusije i Kine danas ne zanemaruje. Obraćajući se civilnim vlastima i diplomatskom zboru u dvorani Ikh Mongol na svom prvom susretu i javnom govoru u glavnom gradu Ulan Batoru, Papa je potvrdio da «današnja Mongolija, zapravo, sa svojom širokom mrežom diplomatskih odnosa, svojim aktivnim članstvom u Ujedinjenim narodima, njihova predanost ljudskim pravima i miru, igraju značajnu ulogu u srcu velikog azijskog kontinenta i na međunarodnoj sceni”.

Kineske su vlasti dopustile zrakoplovu s papom prelet preko teritorija Kine što je normalno. Ali je kineska vlast zabrinula mnoge kršćane diljem svijeta činjenica da je Kina zabranila katolicima i biskupima iz Kine putovanje u glavni grad Mongolije na susret s papom. Ova vijest jasno govori o diktaturi koja u Kini sve kontrolira. ionu kojim putuje Sveti Otac da leti preko kineskog teritorija na putu iz Rima u Ulan Bator i nazad, Zabrana, tvrde, došla je iz Radnog odjela Ujedinjene fronte Komunističke partije Kine.

Danas na rijeci Liki

Kulturno ljeto na na Plitvicama – Kulturno umjetničko društvo “Korana” iz Slunja nastupit će u sklopu Kulturnoh ljeta u nedjelju u 17 sati na ulazu 1 Nacionalnog parka Plitvička jezera…Ovim nastavlja tradiciju prezentiranja naše kulturne baštine brojnim turistima iz širokog svijeta. Nedavno je uspješno prezentirao dio folklorne baštine KUD “Široka Kula”. U 10 sati, na Ulazu 1 parka, društvo je predstavilo bogate tradicije i običaje ne samo Ličkog kraja, već i različitih dijelova Hrvatske.