Papa putuje u Mongoliju – Povratak ljeta

31 kol

Papa Franjo nastvlja svoja putovanja onima na “periferiji”: posjet Mongoliji je jedno od takvih putovanja. Ovo je inače njegovo 43. apostolsko putovanje. Ova centralnoazijska zemlja – Mongolija – nije kršćanska zemlja, ali se ovdje rađa crkva. U ovoj zemlji postoji mala kršćanska zajednica kojoj će papa dati podršku. Papa polazi iz Rima večeras u 18.30 sati te stiže u glavni grad Mongolije Ulan Bator sutradan u 10 sati. Bit će mu priređena dobrodošlica od strane državnog vrha.  U subotu 2. rujna u 9 sati dobrodošlica na Trgu, 9.30 sati posjet  predsjedniku Ukhnaagiinu Khürelsükhu u Državnoj palači. U 10.20 susret s predstavnicima vlasti, civilnog društva, diplomazskog zbora. U 11.10 susret s predstavnicima Vlade. U 16 sati – susret s biskupima, svećenicima, misionarima, osobama posvećenog života i pastoralnim djelatnicima u katedrali sv. Petra i Pavla. U nedjelju 3. rujna 10 sati: Ekumenski i međureligijski susret u Kazalištu „Hun“,  u 16 sati Sveta misa u Steppe areni. U pon. 4. rujna u 9.30 susret s dobrotvornim djelatnicima u Kući milosrđa. U 11.30 oproštajna svečanost u zračnoj luci te u 12 sati povratak u Rim.

Povratak ljeta – Nakon najava velikog nevremena pomalo smo bili zabrinuti. Ipak, gorska Hrvatska, osim kiše i željenog zahlađenja, nije osjetila ono što se dogodilo u Sloveniji i u nekim dijelovima Hrvatske. Vrijeme se pomalo smiruje i vraća se ljeto. Danas je ugodan ljetni gan s pokojim oblakom…

Danas u Gospiću

Duhovne vježbe u B. Oštarijama – Ovaj tjedan održavaju se duhovne vježbe u Baškim Oštarijama za svećenike. Vodi ih prof. dr Ivan Bodrožić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. U danima šutnje koja govori jače od reklama, svećenici produbljuju svoj duhovni život. Vraćaju se u svoje zajednice duhovno ojačani. Osim svećenika Gospićko-senjske biskupije mogu sudjelovati i oni iz drugih biskupija.