Oproštaj od Trnovca i Smiljana – 600 bikera i Gospiću

20 kol

Danas smo slavili na neki način oproštajnu misu u Rosuljama, filijali župe Smiljan. A župe Trnovac i Smiljan dugo godina vodi preč. Nikola Turkalj koji istovremeno  vrši odgovornu službu ekonoma Gospićko-senjske biskupije. Danas se oprašta od župa Trnovac i Smiljan i preuzima službu sužupnika u župana Lički Osik i Široka Kula. Zbog bolesti vlč. Luka Blažević  ponekad teže obavlja svoju službu. ..Vlč. Nikola zaređen je u godinama rata te je slavio mladu misu u progonstvu /u Karlovcu jer je Slunj bio okupiran.  Veći dio svećeničkog života proveo je u Gospiću i okolici. Nakon smrti legendarnog  vlč. Josipa Kapša preuzeo je župe Trnovac, Brušane  i Smiljan. Zavolio je ovaj kraj i ljude kao da je jednostavno ovdje odrastao. Kao svećenik on voli ljude. Ništa mu nije teško kad je u pitanju pastoralni rad u ovim župama. Obnavljao je crkvne objekte – župne stnove i crkve ali istovremeno odgajao u vjeri ove ljude, Danas u 11 sati u Smiljanu u župnoj crkvi zahvalit će vjernicima i oni njemu za nesebično služenje. Župe Trnovac i Smiljan preuzet će oci karmelićani iz Gospića.

U Rosuljama, filijali župe Smiljan, danas u 10 sati slavili smo misu i zahvalili ovoj zajednici koja se okuplja u ovoj kapeli. Bilo je ugodno i radosno slaviti misu s njima i dijeliti radosti  naše vjere i nade. Ova kapela pripada župi Smiljan pa će oci karmelićani voditi brigu i o ovoj kapeli.

Kapela u Rosuljama koja je ujedno grobljanska kapela

Vrijedna “mežnarica” koja ima ključeve kapele

Župna crkva u Smiljanu danas u 11 sati

Motosusret u Gospiću – Gospić je ovih dana domaćin tradicionalnog trodnevnog moto susreta Moto-kluba „Crazy Wolf’s“. Oko 600 bikera prodefilirao je kroz Gospić. Na centralnom gospićkom trgu Stjepana Radića priredili su sinoć dio svojih motovještina koje nisu bazopasne. Vratolomije s motorkotačima oduzimaju dah. Ovo privlači mlade i najmlađe koji sanjaju motocikle ali ovaj snažni stroj može biti grobnica onima koji precjene svoje sposobnosti. Neki su ostali invalidi čitav život a neki su završili na groblju u cvijetu mladosti. Ovaj snažni stroj jednostavno ne oprašta! Lijepo je vidjeti mladog čovjeka koji vozi motorkotač elegantno, odgovorno, pogotovo kroz naseljeno mjesto.  Problem nije u motorkotaču nego u glavi vozača. A Bog je dao svakome dovoljno pameti.

 

VRELO LJETO

Vrelo ljeto,

sažgana trava,

usahnuo slap.

Ispucala zemlja

i žedni ptić

čekaju vode kap.

Jedino cvrčaka roj

vrelinu sunca

pretače

u zaglušni poj.

Mile Pecić u zbirci “Hodočasnici zvijezda”