Ogulin: Gospa od Zdravlja

21 stu

Danas popodne uputili smo se u Ogulin. Autocestom od Gospića do Ogulina sat bezbrižene vožnje. Moramo odati priznanje graditeljima kad prolazimo kroz tunele, kad prelazimo preko mostova, vijadukata…Magla pomalo poziva na oprez,,,Stigosmo u Ogulin oko 17 sati. Susrećemo subraću svećenike i dvojicu bogoslova. Uskoro će 18 sati: upućujemo se u crkvu. Danas Ogulin posebno slavi Gospu od zdravlja. Crkva je ispunjena vjernicima. Na oltaru nas je 6 svećenika i dva bogoslova. Pjevački zbor divno prevodi pjevanje. Započela je gozba ljubavi. Propovjednik približava Mariju posrednicu milosti. Evanđelje ju spominje na svadbi u Kani. Ovdje je ona uzela ulogu posredice: kad je primjetila da je nestalo vina uzela je ulogu posrednice. Prijetila je velika sramota i neugodnost mladencima i svatovima. Ona je tada rekla Isususu: “Vina nemaju!” Isusovo prvo čudo pretvaranja vode u vino. Ovdje se kod učenika rodila vjera koja je prolazila kroz kušnje. Vjera je predanje u Božju svemoć. Kriza njihove vjere doseže vrhunac kod Kristova raspeća na križ. Marija je pod križem. Tada Isus prije nego što je dovršio žrtvu ljubavi Mariju daje Ivanu za majku a Mariji Ivana za sina. Crkva u tome vidi poruku da smo djeca Marijina /poput Ivana/. Marija se zauzima za naše zdravlje ne samo tjelesno nego za spasenje  naših duša…

Crkva je bila ispunjena molitvom i pjesmom. Ovo su najljepši trenuci Božjeg naroda kad uzdigne dušu k Bogu u molitvi i pjesmi. S pravom je sv. Augustin plakao od radosti kad je narod pjevao himne. Smrt je pobjeđena Kriatovim uskrsnućem, smrt je rođenje za nebo.

Ugodno druženje sa župnikom Nikolom, Stankom, dekanom Marijem, Josipom, Brunom. bogoslovima. Puno smjeha uz anegdote iz života. Morali smo se rastati ali u ušima odzvanja divno pjevanje u crkvi, molitva, vjera ovog naroda.