Ograde u EU realnost – Ubojstvo u crkvi

27 sij

Još jedan zimski dan. Visoka naoblaka, hladnoća, Ipak, promet se odvija bez većih poteškoća. Život teče gotovo normalno…

2.048 km ograde u EU ili Europa ograđena žicom – Prema L avvenire – u 2022. godini u EU je registrirano 330.000 ilegalnih ulazaka migranata. Najveći broj od 2016. godine.Problem je došao do Savjeta ministara unutarnjih poslova u Stoccholmu a onda će biti proslijeđen i drugim tijelima EU. Žilet-ograde su realnost. Prema dokumentu koji je publicirao Europski parlament  koncem 2022. godine  računa se da je podignuto 2.048 kilometara žičane barijere na granicama EU  u 12 država članica . Godine 2014. bilo je 315 km ,  a 1990. niti jednog metra. Španjolska je ogradila svoje enklave u Maroku sa 20,8 kilometara ograde. Nekoliko godina kasnije Litvanija je podigla 71,5 kilometara prema Bjelorusiji 1999/2000. Dakle prije ulaska u EU. Kasnije je podigla ogradu u dužini od 502 kilometra. Dodajmo 37,5 km (5 m visoka ograda) na granici Grčke koja je najavila još 35 km na granici prema Turskoj. Bugarska je podigla ogradu prema Turskoj u dužini od 235 kilometra, Mađarska 158 km na granici prema Srbiji i Hrvatskoj. Ograde su podigle Poljska, Estonija, Letonija, Francuska…Rađa se ideja da je to zajednički problem EU i da ga EU treba financirati. Drugi misle da svaka država zna bajbolje kako svoje granice očuvati. Pred EU je veliki izazov. Rimsko carstvo nije moglo zaštitit svoje granice pred naletom barbarskih plemena. Doduše ono je bilo iznutra “umorno”, Može li se EU oduprijeti stihijskom ulasku desetaka tisuća migranata iz Azije i Afrike? Oni mogu biti snaga i impuls EU ali stihijski ulazak može Europu pretvoriti u Afganistan ili Kongo. Pred EU su teške odluke na izazove. Hrvatska je dio Europe ali i Hrvatska može voditi pametnu migracijsku politiku. Ima li politićke zrelosti za vođenje mudre i pametne migracijske politike u nas ali i u Europi?

Ubojstvo u crkvi – U španjolskom gradu Algecirasu u južnoj Španjolskoj krvavi zločin u crkvi. U srijedu navečer  25-godišnji Marokanac ubio je sakristana Diegu Valencia te ranio još četiri osobe. Teško je ranio svećeneka uz poklik Allahu Akbar. Tog muškarca s mačetom u ruci uhitila je policija kod treće crkve  koja je bila zaključana. Policija je u njegovom stanu našla literaturu džihadističkog sadržaja. Ovaj krvavi zločin pobudio je zgražanje u javnosti. Uhićeni je jedan od ilegalnih migranata koji je čekao deportaciju. /prenosi Kathpress/.

Večeras u Gospiću

IZ ARHIVA:

GODINA 2012: 29. siječnja u Slunju

GODINA 2012: 29. siječnja u Slunju