Na slunjskom poligonu – Preminuo Tomo Bogović

13 stu

Danas nam se opet pružila prilika da na slunjskom poligonu slavimo misu. Vojni kapelan vlč. Josip Šimatović zamolio nas je da ga zamijenimo danas u 11 sati. U pratnji vlč. Mile Rajkovića stigli smo na poligon u 10.30 sati. Nakon uobičajene procedure na ulazu našli smo se pred crkvom podigutoj na poligonu. Vojnici su sami pripremili ono što je potrebno za misno slavlje, sudjelovali u čitanjima. Donedavno slunjski župnik osjećam se na poligonu kao kod kuće. Ovdje smo slavili misu na otvorenom u slunjskoj crkvi prije izgradnje kapele. Vojnici jednostavno žive s narodom, narod cijeni i poštuje vojsku. Evađelje koje se danas čita uvodi nas u razmišljanje o prolaznosti ovoga svijeta. Isus upozorava da od velebnog hrama neće ostati ni kamen na kamenu. Bio je to šok za tadašnje slušatelje. Naše crkve nisu muzeji u kojima se čuvaju umjetnićka djela nego sveta mjesta gdje se događa suret s Bogom živim. Vjerom koja se hrani molitvom dižemo se iznad prolaznosti ovoga svijeta, ulazimo u Božju svemoć i rađamo za vječnost. Vjerniku smrt nije granica nego novi početak…

Nakon mise vojnici su nas počastili ručkom u svom restoranu. Susreli smo Slunjane odnosno Slunjanke koje rade u kuhinji i restoranu. Zahvalili smo vojnicima koji znaju biti nježni i osjetljivi. Ovo je bila prilika da popijemo kavu u jednom slunjkom kafiću. Susret s vlč. Stankom koji danas slavi imendan kod obitelji V. Štefanac. Povratak u Gospić po neobićno gustoj magli oko Plitvica.

U vojnom restoranu

Slunj danas

Preminuo Tomo Bogović – Rastužila nas je vijest o smrti Tome Bogovića. Ovaj hrabri čovjek iz slunjskog naselja Cerovac 87 preminuo je u 81. godini života. Sa suprugom Verom podigao je 11 djece. Pogodila ga je smrt supruge Vere. Njegov pogreb je 15. studenog u 15 sati na groblju u Nikšiću. Za njim žale sinovi Mile, Ivica, Tomica, Josip, Nikica, Vlado, kćerke Mirjana, Ankica, Roze, Josipa, zetovi i snahe te 25 unučadi. Bože,  nagradi ga radošću života vječnoga!