Mene su progonili i vas će progoniti

21 stu

Kako javlja IKA “Kršćani su nakon Židova vjerska skupina najizloženija nasilju u Europi, objavio je Opservatorij nesnošljivosti i diskriminacije nad kršćanima u Europi (OIDAC) u četvrtak 16. studenoga 2023. u Godišnjem izvješću. OIDAC je organizacija koja prati slučajeve nesnošljivosti i diskriminacije nad kršćanima u Europi, informira o njima javnost i nadležne institucije, a sjedište joj je u Beču. U novom izvješću je dokumentirano 729 slučajeva zločina iz mržnje protiv kršćana u 34 europske zemlje. Time su kršćani u Europi, nakon židova, vjerska skupina najizloženija nasilju. Broj slučajeva takvog nasilja raste; prošle godine zabilježeno je 748 slučajeva u 30 europskih zemalja.

Izvješće ističe dva posebna trenda. Jedan je porast broja podmetnutih požara, koji je sa 60 u 2021. porastao na 105 u 2022. godini. Drugi trend pokazuje porast broja napada koji su počinili radikalizirani pripadnici ideoloških, političkih ili vjerskih skupina koje slijede protukršćanski narativ. 

Kršćanska civilizacija koja je udarila temelje europskoj kulturi i napretku, bila je zložena pokušajima  i u prošlosti da bude posve eliminiraba. Francuska revolucija koja je rješavala giljotinom svoje protivnike nanijela je crkvi velike progone, mučenike. Oktobarska revolucija odnosno komunistički eksperiment ostavio je miljune grobova. Što je ostalo od komunističkog eksperimenta? Vidimo u Rusiji koja se vratila u srednjovjekovnu ekspanziju ratovima.

Krist je jasno rekao: mene su progonili i vas će progoniti. Sotona ne može mirno gledati da toliki milijuni nalaze u crkvi utjehu, iskorak iz vrenena u vječnost, najdublji smisao zemaljskog putovanja u vjeri i ljubavi, Sotona želi odvojiti čovjeka od Boga i crkve i odvesti ga tobože u slobodu a to je zapravo besmisao. On neće ćovjeku sugerirati kajanje ili povratak k Božjoj ljubavi nego će mu sugerirati destrukciju, samouništenje. Mi znademo da je Krist na križu razorio silu đavolsku, Sotona je pobjeđen iako se još u vremenu njegov utjecaj osjeća. Ne trebamo se bojati: snaga vjere jaća je od sile zla.

Ne boj se malo stado! Krist je pobjedio demonske sile

Promjena vremena – Stigla je promjena vremena. Nakon produženog Miholjskog ljeta došla je promjena. Noćas su u Karlovcu pucali gromovi te su ljudi mislili da je potres. Kiša i tamni oblaci stigli su i u Liku. Nad Gospićem su popodne tamni oblaci, zahladilo je. Morat ćemo se oprostiti od sunčanih dana kojima nas je Božja dobrota obdarila do sada.

Danas popodne u Gospiću