Mala Gospa: slavlja u svetištima i crkvama

8 ruj

Crkva ne slavi rođendane svojih sinova. Ona slavi smrt svojih svetih kao rođendan za nebo. Iznimka je rođendan Djevice Marije i Ivana Krstitelja. Marijin rođendan – blagdan Male Gospe – početak je novog svijeta, otkupljenog svijeta. Zato kršćani slave njen rođendan kao svoju šansu: rođeni smo ne za grob nego za vječnost, za život vječni.

Mnoga su svetišta Male Gospe u Hrvatskoj. u Našoj biskupiji župe posvećene Maloj Gospi su Borićevac, Bunić, Palanka. Ali u Gospinim svetištima i danas su velika proštenja i slavlja. Biskupijsko svetište na Krasnu danas će pohoditi mnogi vjernici.

Župa Slunj danas posebno slavi. Dolaze hodočasnici iz okolice. U popodnevnim satima posebnu pažnju privlači blagoslov male djece po Gospinu zagovoru. Majke donose malu djecu u naručju, u kolicima, vode za ruku. U crkvi se čuje dječja vriska što je posebna molitva. Dječica su najveće bogatstvo. Jer kome bi šumilo naše more sinje, naša Korana, Lika i Gacka, da dječice nije!

Mala Gospa u Slunju 2019.

Hodočašće na Udbinu u subotu 10.09.2022: u 8.45 križni put, u 10.30 euharistijsko slavlje (misa) koju predvodi mons Bože Radoš, varaždinski biskup