Sjećanje na krvavi Uskrs na Plitvicama

31 ožu

Na današnji dan 1991. kršćanski je puk slavio Uskrs, pobjedu života nad smeću.. Prvim demoktarskim izborima i referendumom narod je rekao svoje. Pridružili smo se istočnooeuropskim narodima i radovali se demokratskom putu. Ali, sile mraka nisu to prihvaćale. Poslužili su se JNA i srpskom manjinom u Hrvatskoj da Hrvatsku bace na koljena, raskomadaju i porobe. Goloruki hrvatski narod odgovorio je otporom neviđenim u povijesti. Barikade na Plitvicama 1991., zapravo presjecanje Hrvatske, tražio je odgovor. Hrvatska tada nije imala vojske nego samo policiju. Specijalna policija hrabro je na Uskrs 1991. uklonila barikade na cesti na Plitvicama. Tad je poginuo mladi policajac Josip Jović iz Aržana. Potekla je krv. JNA se umiješala i napravila tampon zonu a zapravo štitila osvojeno. Ovo je bio početak otpora koji je svake godine bio sve bolje organiziran. Rađala se vojska koja će “Olujom” 1995. dokrajčiti nasilje nad Hrvatskom, vratiti prognanike i osigurati miran razvoj. Hrvatska je danas članica EU i Šengenskog prostora.

Prva žrtva na Plitvicama ostala je duboko usađena u kolektivnu svijest naroda. Nismo znali kako će naš otpor završiti ali izbora nije bilo. Ginulo se, razarani su hrvatski gradovi ali smo vjerovali u pobjedu pravde. Žrtva Josipa Jovića jedna je od mnogih. Ranjeni, odvedeni u srpske logore, spaljene kuće, pljačke. Poginulo je 420 djece! To je jedna velika škola puna đaka.  Na čelu kolone žrtava stoji Josip Jovič i to u djevičanski čistoj prirodi na Plitvicama.  On ostaje ne samo prva žrtva nego simbol otpora, simbol mladosti koja je spremna dati život za druge.

Danas u 11 sati na Plitvicama su se okupili mnogi. Ne samo sudionici otpora nego i oni koji su rođeni i stasali u slobodi. Položeni su svijenci pred spomenik Josipu Joviću – prerezano stablo. Od predsjednika države, ministra policije, udruga koje njeguju spomen na Domovinski rat do športaša i športašica koji su za ovu prilku trćali maraton. Jedna je mlada policajka pročitala kratku povijest pogibije Josipa Jovića. Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan predvodio je molitvu. Nijedna žrtva nije uzalodna niti izgubljena. Posebnu pažnju pobudio je dolazak jedinice specijalaca s maskama na licu. U ratu su nam govorili stranci: “Blago vama kad imate takvu mladost. Mladost koja je spremna ginuti za druge” Možemo i mi danas isto reći: Blago nama jer imamo hrabre mladiće i djevojke koji se napajaju na hrbrosti i žrtvi Josipa Jopvića!

Predsjednik države i ministar policije Božinović

Vojni ordinarija mons Jure Bogdan predvodi molitvu

Pozdravili smo i majku heroja Gavrana

Slunjani su pružili otpor za pamćenje

Specijalna policija napaja se na hrabrosti Josipa Jovića