Kriza kao šansa – Đakonsko ređenje

8 stu

Ponekad opravdamo svoje nečinjenje krizom: jednostavno okolnosti mi nisu dozvolile da uspijem u svojim planovima. Ili još gore: nisam imao veza u društvu pa zato nisam uspio. Ili: danas se ništa ne može bez dobrih veza! Ove parole izgovaramo ne da osvijetlimo problem nego da sebe opravdamo, svoju lijenost i inerciju. Kriza, bez obzira kakva bila, krije u sebi i šansu. Godine 1955. Einstein je izjavio: “Ne nadajmo se da će se stvari promijeniti ako uvijek činimo isto. Kriza je najbolji blagoslov koji se može dogoditi ljudima i zemljama jer kriza donosi  napredak. Kreativnost se rađa iz poteškoća kao što se iz crne noći rađa dan. Upravo se iz krize  rađaju  inventivnost, otkrića i velike strategije. Tko prevlada krizu, prevladao je sama sebe a da pri tom nije prevladan. Tko krizi pripisuje svoje neuspjehe i nevolje, guši svoj talent te iskazuje veće poštovanje prema problemima negoli prema rješenjima. Prava je kriza kriza nekompetentosti. Na dobrobit je  i zemalja pronaći rješenja i puteve izlaska”.

Kad pesimizam postane opća pojava onda je društvo bolesno. Nažalost, u svakodnevnom razgovoru čujemo “analize” koje su pesimistične. Pogotovo ako mladi postanu “starci” u razmišljanju: ništa se ne može jer su zapreke nepremostive. Ali, te su zapreke u njihovim glavama a ne u stvarnosti. Ovo kratko razmišljanje ima nakanu potaknuti kreativne snage u nama. Kriza samo može biti povod i izazov za nove i originalne izlaze i ostvarenja. Najtužnije je čuti mladog čovjeka kako kuka i optužuje sve oko sebe za svoju situaciju. Postoje “mladi starci” koji su život pretvorili u kuknjavu i pesimizam, Bez krize i izazova život može postati na neki način tiho umiranje, agonija.

Đakonsko ređenje Karla Špoljarića – U crkvi Uzvišenja Sv. Križa u Perušiću 25. studenoga će biti đakonsko ređenje Karla Špoljarića. Sveta misa počinje u 11 sati. Misu će predvoditi i podijeliti red đakonata splitsko-makarski nadbiskup mons Zdenko Križić, donedavvo gospićko-senjski biskup. 

Perušićka crkva jedna je od najvećih u biskupiji

Gospić večeras: zalazak sunca