Jubilarna godina –

14 svi

“Sada je došlo vrijeme za novi Jubilej u kojem će se ponovno širom otvoriti Sveta vrata kako bi sve pozvali na jako iskustvo Božje ljubavi” (Spes non confundit, 6). U Buli kojom najavljuje redovni Jubilej 2025. godine, Sveti Otac, u sadašnjem povijesnom trenutku u kojem je, “ne obazirući se na tragedije prošlosti, čovječanstvo izloženo novom i teškom ispitu pred kojim vidi mnoge narode potlačene brutalnošću nasilja” (Spes non confundit, 8), poziva sve kršćane da postanu hodočasnici nade. To je krepost koju treba ponovno otkriti u znakovima vremena, za koje se, tako da obuhvaćaju “čežnju ljudskog srca, koje je potrebno spasonosne Božje prisutnosti, traži da se preobraze u znakove nade” (Spes non confundit, 7), a ona se prije svega mora crpsti u Božjoj milosti i punini njegova milosrđa.

Pred nama je, dakle, jubilarna 2025. godina. Računa se da će u toj godini Rim posjetiti više od 30 milijuna vjernika. U svijetu nasilja, ratova, duhovne pustoši…postoji dio čovječanstva koji odgovara molitvom, vjerom, ljubavlju i nadom. Kao dijete na svršetku drugog svjetskog rata i poraća slušao sam majke-udovice koje su se okupljale po privatnim kućama na molitvu. Jedna je predmolila zazive kao na pr. “za uvrede koje se nanose tvom presvetom Srcu” a druge su odgovarale: “Mi ćemo te tješiti Gospodine!” To je snaga molitve! Iako su jedva prehranjivale brojnu djecu, one su našle hrabrosti za molitvu. Rat, nasilje, izrabljivanje siromašnih je uvreda Bogu. Najljepše što se sa naše planete uzdiže je molitva. Moliti mogu samo oni koji imaju vjeru ili su u potrazi za vjerom.

Prva Pričest s tri prvopričesnika – Doznajemo da je u župi Ličko Lešće u prošlu nedjelju 12. svibnja slavljena Prva pričest. Možemo razumjeti da je broj prvopričesnika smanjen ali da su samo tri prvopričesnika u ovoj velikoj župi, to nam je malo otužno. Djecu nemaju oni koji imaju puno novca nego oni koji vole djecu!

Sv. Ivan u Saborskom – U četvrtak 16. svibnja župa Saborsko slavi svoga zaštitnika sv. Ivan Nepomuka. Misa je u 11 sati. Po običaju prije mise sjećanje na žrtve Saborskog na spomen-obilježju. A Saborsko je 1991. doživjelo tragediju kakvu može napraviti samo bolesni um. Mjesto je s crkvom potpuno razoreno a ljudi zatečeni zvjerki ubijeni. Ubijene su 53 osobe /bez žrtava u “Oluji”/.

Slavlje sv. Ivana 2016. u Saborskom

III. smotra povijesnih postrojbi u Slunju – U subotu 18. svibnja od 16 sati održat će se III. smotra povijesnih postrojbi u Slunju. Hrvatska povijest bogata je povijesnim odorama i postrojbama. Upravo su hrvatske postrojbe pronijele karavatu kao prepoznatljivi dio svoje odore po Europi i tako je kravata postala nezaobilazni međunarodni modni detalj.