Jesen i sjećanje na svršetak – Dan žalosti

6 lis

 Počela je jesen iako se ljeto još odupire. Ugodni sunčani dani nas prate  ali znakovi jeseni sve su očitiji.. Boja lišća se neprimjetno mijenja. Jesen nas podsjeća na našu prolaznost. Smrt nitko ne može izbjeći. Čim se rodimo već smo  određeni za smrt. Smrt dođe uvijek prerano. Čovjek nije po Božjem planu stvoren za smrt. Smrt je ušla po iskonskom grijehu, istočnom grijehu u pozadini kojeg stoji oholost: čovjek želi odrediti što je dobro. Tako je svijet upao pod utjecaj zloga. U oholosti čovjek želi graditi svijet mimo Boga. Tu nastaju ratovi, pohlepa, izrabljivanje, zločinački pothvati…U čovjeku je, ipak, ostala nostallgija za izgubljenim rajem. Bog ne ostavlja čovjeka pod vlašću smrti. U Isusu Kristu Bog ulazi u našu ljudsku situaciju i  postaje čovjek. Smrt pobjeđuje svojom smrću na križu. Smrt sada nema zadnju riječ. Naime, on je uskrsnuo kao prvi. “Tko živi i vjeruje u me, živjet će ako i umre” –  potvrđuje svojim uskrsnućem. Strah pred smrću nitko ne može ignorirati. Ona je stvarnost. Ali, možemo pobijediti strah pred smrću jedino vjerom u uskrsnuće tijela i život vjerčni. Vjera je predanje u Božje ruke, u njegovu svemogućnost i zato je ona snaga koja pobjeđuje ovaj svijet.   

Sajam danas u Gospiću

Sajam u Gospiću: ponuda plodova naših njiva i polja

Oproštaj biskupa mons. Zdenka Križića – Misu zahvalnicu za biskupsku službu u Gospićko-senjskoj biskupiji, novoimenovani splitski nadbiskup mons. Zdenko Križić, predslavit će 15. listopada u 10 sati, u katedrali Navještanja BDM u Gospiću. Kao što je poznato biskup mons. Zdenko Križić preuzima Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Gospićko-senjska biskupija očekuje novog biskupa.  Vjernici mole u tu nakanu. 

U Korenici dan žalosti – U tragediji autobusa kod Venecije uz bračni par iz Splita smrtno je stradalo i petero Ukrajinaca koji su našli mjesto pod suncem u Korenici. Upravo zbog toga Korenica je ovijena u tugu i proglasila je danas dan žalosti. . 

32. obljetnica stradanja Vaganca – U nedjelju, 8. listopada, sveta misa u Vagancu u 15 sati. Misu će predvoditi msgr. Mile Pecić. Obilježit ćemo 32. obljetnicu spomena na stradanje Vaganca, Smoljanca i Poljanka. 
Nobelova nagrada za mir iranskoj aktivistici – Iranka Narges Mohammadi dobila je Nobelovu nagradu za mir 2023. Norveški Nobelov odbor odlučio je dodijeliti Nobelovu nagradu za mir 2023. Narges Mohammati za njenu borbu protiv kršenja ženskih prava u Iranu te promicanje ljudskih prava i sloboda za sve- kaže se u obrazloženju. Inače, Narges Mohammadi, 52 godine, jedna je od najpoznatijih  iranskih aktivistica. Borila se za prava žena i ukidanje smrtne kazne. /prema L avvenire/