Himna ljubavi

27 tra

Sv. Pavao u svojoj poslanici upućenoj Korinćanima donosi himnu ljubavi. Ovaj Pavlov zapis nešto je naljepše što je zapisano o ljubavi u svjetskoj književnosti. Bez ljubavi čovjekov je život besmislen – stiče Pavao. Zatim Pavao naglašava: ako bi netko imao vjeru da bi i gore premještao a ne bi imao ljubavi, ništa mu to ne bi koristilo za vječnu sreću odnosno spasenje. Kad bi imao sva znanja i dar prorokovanja a ne bi imao ljubavi bio bi kao “mjed što ječi  ili cimbal što zveči”. Treba nam vjera  i znanje ali to nije ništa bez ljubavi. Mi postojimo samo zato što nas Bog želi i voli. “Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh” /Iz., 1,5/. Dolazimo do važne spoznaje: Ja postojim zato što me Bog voli! Naše postojanje je Božja radost! Čovjek je Božji projekt. Sartre je na kraju života rekao prijatelju: Osjećam da nisam izgubljena prašina u svemiru nego nečiji projekt. To može biti samo Bog!  Najprije trebamo shvatiti da nas Bog ljubi prvi. To Ivan apostol kaže: “Nismo mi ljubili Boga nego on je ljubio nas” (I Iv 4,10). Pavao nas uvodi u tajnu ljubavi ovim riječima:”Ljubav je strpljiva, velikodušna, dobrostiva; ljubav ne zavidi, ne hvasta se, ne nadima se, nije nepristijna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo, ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje” (I Kor. 13,4). Pavao ne stavlja na prvo mjesto strpljivost bez razloga. Bog je beskrajno strpljiv s nama. Odatle i mi crpimo strpljivost u životu.

Radost biti zajedno u kolu

Karlovačka županija proslavila svoj dan – Karlovačka županija proslavila je svoj dan 25. travnja. Među uglednim gostima bio je i premijer Andrej Plenković. Dodijeljene su plakete Ivanu Kolencu – Loptici, Nikici Spudiću, Ženskoj udruzi Katarine Josipdol, KUD “Rečica” i Udruzi vinogradara, vinara i voćara Ozalj, a Nagrada za životno djelo generalu Petru Stipetiću posthumno.

LiDraNo u Vinkovcima – Doznajemo da je Državna Smotra LiDraNo za učenike osnovnih škola održana od 22.4. do 24.4. u Vinkovcima. OŠ Slunj predstavljala je dramska skupina pod vodstvom nastavnice Katice Brajdić. Svojim nastupom zaslužili su puno pohvala i gromoglasan pljesak.