Fabijanovo i snijeg

20 sij

Danas slavimo dvojicu ranokršćanskih mučenika sv. Fabijana i Sebastijana. U narodu je poznat njihov spomendan kao Fabijanovo, Sv. Fabijan je živio u 3. stoljeću, Izabran je za papu te je njegov pontifikat trajao od 236, do 250. godine. Bilo je to vrijeme progona kršćana. Crkva je živjela i djelovala u ilegali. Bilo je kratkih razdoblja telorancije. Car Decije pokreće 250. nove progone kršćana, Fabijan je odbio žrtvovati poganskim bogovima te je bačen u zatvor gdje su ga stražari likvidirali. Pokopan je u Kalistovim katakombama. Sv. Sebastijan je bio vojnik. Pred njim se otvarala karijera ali je prihvatio kršćanstvo. Prijavljen je caru Dioklecijanu koji ga je dao privezati za stup i dati vojnicima da ga gađaju.Preživio je na čudesan način i prigovorio caru zbog progona kršćana. Ovaj put ga je car dao zatući toljagama i baciti u potok, Krščani su ga pokopali u katakombama. Progon krščana traje kroz čitavu povijest.

Danas župa Otočac slavi sv. Fabijana i Sebastijana kao svoje zaštitnike. To je ujedno Dan grada. Misa u 10.30 sati. Prije mise polaganje vijenaca a nakon mise svečana sjednica Gradskog vijeća.  .

Jutros u Gospiću

Danas dolaze tužne vijesti iz Pakistana. Zakonodavstvo ove azijske zemlje pooštrilo je mjere protiv kršćana zbog tzv. blasfemije, navodnog pogrđivanja proroka. Izmjene zakona o svetogrđu predviđaju veću kaznu za uvredu članova obitelji proroka Muhameda, koja sada iznosi deset godina zatvora i novčanu kaznu u iznosu od preračunato 4.100 eura. “Uvreda proroka” je jako rastezljiv pojam i može se jedna obična izjava protumačiti kao pogrđivanje. Slično kao što su u prvim stoljećima kršćani bili krivi jer nisu htjeli žrtvovati poganskim bogovima. Tako su mnogi kršćani završili na robji ili su kamenovani zbog svoje vjere u Isusa Krista. Nisu se mogli odreći Krista pa i uz prijetnju smrti. 

Jutros je u Gospiću osvanuo slab snijeg. Nekoliko centimetara ali dovoljno da okiti stabla, krovove kuća i promijeni našu svakodnevnicu…