Danas počelo proljeće

20 ožu

Danas je prvi dan proljeća. Podsjetimo da proljeće počinje na proljetni ekvinocij a to je onda kad su dan i noć jednaki! To zovemo proljetni ekvinocij /proljetna ravnodnevnica). To se može dogoditi 19., 20. ili 21. ožujka. Tada počinje proljeće u sjevernoj hemisferi a ove je godine to 20. ožujka. Međutim, proljeće kao da je u praksi počelo davno prije: sunčani dani s blagim mrazevima ujutro  prate nas od veljače. Zapravo nije bilo one zime sa snjegovima i nametima…Danas je doista pravi proljetni dan u gorskoj Hrvatskoj. Sunce nas miluje sa svom nježnošću i užitak je prošetati u prirodi…

Na prvi dan proljeća počnimo razmišljati s dragim velečasnim Tomislavom Ivančićem: “Smisao je cilj prema kojemu teži neko kretanje ili radi kojega se nešto radi. Besmisleno je ono što nema razumske mete, što je samo nagonsko, što nije osmišljeno, ne vodi cilju, ništa ne rješava, ne spašava i ne podržava život. To je frustriranost i besmislenost. Misao je rasuta svuda. Sve ima svoje razloge, pa i onda kad ih mi ne znamo. Priroda, svijet i uopće sve što postoji nije slučajno, nije mrtvo, nije nepokretno. Naprotiv, sve vodi nekom cilju. Prirodni zakoni imaju čvrst cilj, u svemu je smisao. Smisao je kad pronađemo kamo ta misao smjera. Zna se čemu služe prirodni zakoni, čemu razni materijali u prirodi. Sve ima svoje zašto i zato. Netko je sve stavio u pogon radi nečega.”

Ove riječi nas dižu iz besmisla i kaosa. J. P. Sartre pri kraju života je priznao: Osjećam da nisam izgubljena prašina u svemiru. Ja sam nečiji projekt: taj projektant može biti samo Bog! Biblija kaže: “Reče luđak u svom srcu: nema Boga!”. Doista, čovjekov organizam, složenost tijela i psihe, remek je djelo. Zato je zahvalnost najviše i najljepše što čovjek može reći. Zahvalnost Stvoritelju koji je zaljubljen u čovjeka. Od definicije Boga koji je Stvoritelj dolazimo do spoznaje koju je Krist posvjedočio:  Bog je ljubav. Malo me je zagolicala misao Nikole Tesle kad je rekao da je u molitvi “Oče naš” našao nadahnuće za svoja iznašašća. On priznaje da on nije ništa stvorio nego samo otkrio: energija je bila i prije njega, hidro- i atomska energija. On je samo tu energiju prilagodio ljudima za svakodnevnu uporabu. Na početku proljeća, kad se priroda budi, kad je ona mala sjemenka  sa uvelog maslačka čekala u tami zemlje svoj trenutak. U toj maloj sjemenki budući je cvijet! Nije li čovjek, remek djelo Božeg stvaranja, stvoren za vječnost: u jezgri njegovog bića Božja dobrota je utisla svoju besmrtnost. Kristova smrt razorila je silu besmisla ili đavolsku silu i učinila smrt zapravo rađanjem za život vječni. “Tvojim se vjernima život mijenja a ne oduzima!”

Korizmeni koncert u Gospiću – Korizmeni koncert Oj Isuse, ja spoznajem održan je u katedrali Navještenja BDM u Gospiću u nedjelju, 17. ožujka, nakon večernje mise. Koncert korizmenih napjeva iz različitih krajeva Hrvatske izveli su članovi Vokalnog ansambla Kulturno-umjetničkog društva Klek iz Ogulina pod ravnanjem maestra Ivana Ivančana mlađeg. Ovo nije jedini koncert ovih glazbenika. Oni su održali niz koncerata u Hrvatskoj i BiH. Bogatstvo korizmenih napjeva i ovaj je put došlo do punog izražaja u Gospiću. Malo koji narod ima toliko bogatstvo sakralnih napjeva kao naš. Pohvalno je da su mnogi zabilježili ove napjeve na nosačima zvuka pa ih mogu i drugi čuti. Tako je i KUD “Korana” Slunj izdala svojevremeno kazetu “Kordunski Uskrs” gdje su zabilježeni napjevi koji izmame i po koju suzu.

HS produkt iz Karlovca – Doznajemo da je potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid sa suradnicima posjetili hrvatsku tvrtku za proizvodnju oružja HS Produkt iz Karlovca. Marko Vuković iz Lađevca /Slunj/ počeo je ostvarivati svoj dječji san o oružju. Vidjeli smo na početku domovinskog rata što znači biti goloruk. Sami smo improvizirali i izrađivali oružje. Marko je u suradnji s Ivanom Žabčić započeo proizvodnju oružja i dosegao svjetske vrhunce. Bilo bi najbolje da živimo svi u prijateljstvu i dobrosusjedskim odnosima. Ali, nažalost stvarnost je malo drugačija. Zato je “ravnoteža straha” jamac mira. Dobro će promisliti agresor ako zna da njegov susjed ima jednako snažnu obranu. Hrvatska nije samo uvoznik nego i izvoznik oružja. Dobar dio u tome ima HS Produkt u Karlovcu.