Dan Ličko-senjske županije

23 svi

Lijepi sunčani dan kakakv se samo poželjeti može. Nije čudo: zašli smo u drugu polovicu svibnja. Danas LIčko-senjska županija slavi svoj dan s bogatim programom. Sjećamo se poginulih, slavimo misu za njih, priređen je kulturno-zabavni program uz dodjelu priznanja istaknutim pojednincima…

Nakon posjeta Velikom Žitniku, rodnom mjestu velikog Ante Starčevića, koji je zaslužio titulu “Oca domovine” za svoj teoretski, znanstveni i politički rad u ostvarenju hrvatskog sna. Ne samo Ante Starčević nego mnogi znani i neznani radnici i težaci, pjesnici i književcnici, mladići i djevojke…sanjali su slobodnu i samostalnu domovinu kao što su gotovo svi narodi ili većina  to odavno ostvarili a neki još sanjaju ili u krvi brane slobodu od agresora. Nakon prigodnog programa u Žitnku domaćini s gostima posjetili su groblje gdje leže ostaci onih koji su dali život za slobodu. U 11 sati u katedrali je misu predvodio biskup mons. Zdenko Križić. Naše zemaljsko putovanje ipak završava u nebeskoj domovini. Nakon mise u obližnjem parku pred spomenikom braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku iskazana je počast. Položeni su vijenci i svijeće upaljene kao znak da ih nosimo u srcu, da ih grlimo. Policija i vojska, predstavnici braniteljskih udruga, županije i Grada, djece…Posebno je bio zapažen ministar Branitelja g. Tomo Medved (i podpredsjednik Vlade) te ministar Vanjskih poslova Radman. Na kraju je biskup mons. Zdenko Krićić predvodio kratku molitvu.

Kolona se uputila na svečanu županisku sjednicu s prigodnim kulturnim programom. Ovom prilkom su zaslužni ppojedninci dobili županijska priznanja i nagrade.

Počast i zahvala onima koji su oginuli za slobodu

Ministri Radman i Medved

Biskup Križić je na ktraju završio molitvom