Dan društvenih komunikacija

12 svi

Danas je 58. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija. Crkva se služi sredstvima komunikacije u navještaju Radosne vijesti. Ona doduše nije toliko jaka u nacionalnim medijima ali kad je riječ o lokalnim medijima crkva je tu na svome! Taj “sitni vez” koji daje prostora onim svagdanjim stvarima u našim župama od neprocjenjive je važnosti. Papa Franjo uputio je poruku povodom Dana svjetskih komunikacija na temu umjetne inteligencije. Umjetna inteligencija i mudrost srca dva su svijeta.

“U ovoj epohi, koja se izlaže riziku da bude bogata tehnologijom i siromašna ljudskošću, naše promišljanje jednostavno mora započeti od ljudskog srca [2]. Samo usvajajući duhovan način gledanja, samo ako ponovno steknemo mudrost srca, možemo proniknuti i tumačiti tu novost koju sa sobom nosi naše doba i otkriti put do istinski ljudske komunikacije. Srce, biblijski shvaćeno kao sjedište slobode i najvažnijih životnih odluka u životu, simbol je cjelovitosti, jedinstva, ali priziva također osjećaje, želje, snove, ali prije svega srce je unutarnje mjesto susreta s Bogom. Mudrost srca je stoga ona krepost koja nam omogućuje da povežemo cjelinu i dijelove, odluke i njihove posljedice, prednosti i slabosti, prošlost i budućnost, ono ja i ono mi.” – kaže papa u svojoj poruci. Umjetna inteligencija je kao zimsko sunce koje istina sija ali nema topline, “na njemu i psi krepavaju” – kaže narod.

Jutros smo ostali bez interneta i odmah je naša stranica prazna. Uspostavili smo vezu u popodnevnim satima pa evo naše drage čitatelje podsjećamo da smo tu!

Danas su me posjetili dragi i mili iz rodnog Vaganca. Tko može jedan susret dragih osoba zamijeniti umjetnom inteligencijom? Od toga se susreta živi.

Korenica u proljeće

Vaganac

“.