Cetingrad i Rakovica slave i pamte

8 kol

Dan pobjede 5. kolvoza 1995. omogućio je prognanicima povratak opljačkanim i porušenim kućama. Oviaj datum promijenio je povijest okupiranog dijela Hrvatske, Tako je općina Rakovica uzela za svoj dan 5. kolovoz, Grad Slunj 6. kolovoza a općina Cetingrad 7. kolovoza. Grad Slunj slavio je ove godine 7. kolovoza kao i Cetingrad. Slavlje je počelo svetom misom u najvećoj crkvi ovog kraja koju je agresor posve razorio ali niknula je nova istih dimenzija. Misu je predvodio župnik vlč. Ivica Tola koji je istaknuo da Bog dopušta razne kušnje da vidi našu vjeru. Ovaj je narod i u kušnjama ostao Bogu vjeran. Misi je prisustvovao domaći sin, podpredsjednik vlade i ministar branitelja g. Tomo Medved, karlovačka županica Martina Furdek Hajdin, saborski zastupnik Ante Deur, cetingradska načelnica Marina Kalić, te gradonačelnici i načelnici susjednih općina te predstavnici policije na čelu s načelnikom PP „Slunj“ Ivanom Kalićem. Nakon mise položeni su vijenci na obližnji spomenik braniteljima.

Dodajmo ovomu da će na Veliku Gospu, zaštitnicu župe, 15. kolovoza, slaviti dijamantnu misu (60 godina misništva) dugogodišnji cetingradski župnik mons. Marijan Ožura koji je sada u svećeničkom domu u Gospiću.

Dan općine Rakovica 5. kolovoza – Općina Rakovica proslavila svoj dan – Dan općine, 5. kolovoza. Slavlje je počelo svetom misom u župnoj crkvi koju je predvodio župnik vlč. Dino Rupčič (koji upravlja župe Rakovicu i Vaganac iz Drežnika). On je istakao: “I ove godine smo zajedno. Započinjemo ovu obljetnicu i ovaj veliki dan najljepšom molitvom – Sv.Misom. Nemojmo dopustiti da ovaj veliki dan postane čin rutine nego dan iskrenog domoljublja, rodoljublja i čvrste vjere za što su položili živote naši branitelji”. Nakon mise položeni su vijenci kod spomenika u centru Rakovice /nedaleko spomenika Eugenu Kvaterniku/. 
Ne zaboravljamo naše poginule i preminule branitelje: na brdu Kurjevcu