Biskup Križić preuzima Splitsko-makarsku nadbiskupiju

28 lis

Nadbiskup mons Zdenko Križić danas preuzima Splitsko makarsku nadbiskupiju – Svečano euharistijsko slavlje prigodom preuzimanja službe splitsko-makarskoga nadbiskupa mons. Zdenka Križića održava se danas, na blagdan apostola Šimuna i Jude Tadeja, 28. listopada u 11 sati u novoj crkvi Svete Obitelji u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu. Jutros se prema Splitu uputio autobus iz Gospićko-senjske biskupije.

Uvodne misli prije misnoga slavlja uputit će don Vedran Torić, rektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa. Na početku mise nakon uvodnog nagovora Papinu bulu o imenovanju mons. Križića splitsko-makarskim nadbiskupom pročitat će apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua. Potom će se dosadašnji apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić obratiti novome splitsko-makarskom nadbiskupu i predati mu biskupski štap.
Unatoč toplom i ugodnom vremenu koncem listopada, ipak se opaža dolazak jeseni bar prema žutom lišću…

Ređenje đakonica – „Austrijska konferencija trajnih đakona i njihovih supruga“ obilježena je nadom u napredak u primanju žena u đakonat u Katoličkoj Crkvi. Trodnevne rasprave u Innsbrucku bile su obilježene željom “da, u duhu ravnopravnosti spolova, u dogledno vrijeme bude moguće ređenje đakonica”, stoji u priopćenju za javnost objavljenom tijekom vikenda o događaju s oko 160 sudionika – javlja Kathpress.

Zimsko računanje vremenam – Noćas počinje zimsko računanje vremena. Trebamo pomaknuti kazaljku na satovima jedan sat unatrag, to znača s 3 u 2 sata. Moći ćemo duže spavati. Ali, između ostaloog to znači da moramo od sutra voziti automobile s upaljenim kratkim svjetlima. Od 15. studenog treba staviti zimske gume! Policija baš neće biti milostiva ako zaboravimo upaliti svjetla. Neki automobili imaju to ugrađeno automatski pa vozači nemaju brige.