Pogledaj sercem – Spomen na senjske žrtve

7 svi

Radujemo se već sada duhovno-glazbenom susretu mladosti u Areni 24. i 25. svibnja pod nazivom “Pogledaj srcem”. Prijavilo se više od 37 tisuća mladih. i onih koji se osjećaju mladima.  Ovo je deseta godišnjica ovih susreta te će ova jubilarna godišnjica biti dodatno obilježena.

Uskrs u okupiranom dijelu Ukrajine – Sjetimo se naše braće koja ne mogu slaviti Uskrs u slobodi djece Božje. Za katolike ili bolje reći grkokatolike ovo je tajni Uskrs. Zabranjeno im je okupljanje. To je tajni Uskrs za katolike koji su ostali u dijelu zemlje pod ruskom kontrolom, petini cijele države. Zabranjeno je okupljanje radi zajedničke molitve. Ni u vrijeme Sovjetskog Saveza represija nije bila tako oštra – kaže grkokatolički svećenik Oleksander. On pokušava online voditi slavlje ali i to je opasno. Ruski vojnici kontroliraju mobitele i ako otkriju da su pratili misu, proglašavaju ih stranim špjunima. Jedino oni kršćani koji priznaju moskovskog patrijarha Kirila mogu slobodno slaviti. Time je ruska pravoslavna crkva državna i u službi agresije. Velika Rusija znači i velika ruska crkva. U njihovim očima Putin nije agresor nego “apostol” velike ruske crkve koja se širi okupacijom. Je li to crkva ili politička organizacija u službi jedne nacije?

 

Gospić jutros

Senjske žrtve naziv je za pokolj 9. svibnja 1937. u Senju, kada su jugoslavenski srpski žandari bez ikakvog povoda pucali na skupinu mladih golorukih Gospićana koji su s hrvatskom zastavom došli u Senj gdje se okupilo 6.000 ljudi. Tom prigodom žandari su ubili šest mladića i jednu djevojku a to su: Tome Nikšić, Nikola Bevandić, Marko Smolčić, Katica Tonković, Frane Jelača a istog su dana podlegli ranama Jakov Milković i Pere Frković. Ovakav teror diljem Hrvatske rađao je u Hrvatskoj isti odgovor. Nastali su pokreti koji su na silu odgovarali silom. Tragični događaji u Drugom svjetskom ratu ostavit će rane koje ne zacjeljuju. Godina 1991. zadnji je pokušaj velikosrpske politike da stvori silom oružja veliku Srbiju do Jadrana. U “Oluji” su doživjeli poraz za idućih sto godina. Hrvatska se konačno rješila “bratskog zagrljaja” i našla svoje mjesto u Europi kojoj je uvijek pripadala.

Gospićani ne zaboravljaju svoje žrtve. I ove će godine u četvrtak 9. svibnja u 10 sati kod grobnice “Senjskim žrtvama” na gradskom groblju odati počast nevinim žrtvama: položiti vijence, upaliti svijeću i pomoliti se za nevine žrtve.