Ruski svijet

10 tra

U jednom dokumentu koji je potpisao ruski patrijarf Kiril ne samo da blagoslivlje invaziju na Ukrajinu  nego je to nacrt invazije na čitav zapad koji treba spasiti od dekadencije. Moskva je dobila mesijansku ulogu da spasi svijet. Zato je razumljiva šutnja ruskog patrijarha Kirila kad su ga zapadni vjerski uglednici i autoriteti molili da intervenira kod Putina kad je ovaj poduzeo agresiju na Ukrajinu. Kirilova šutnja bila je znakovita. Zapad bi mogao u jednom tjednu baciti Rusiju na koljena ali postavlja se pitanje geostrateške ravnoteže: tko bi popunio raspad Rusije naročito u Aziji (Sibir). Kao što su agresijom željeli reći Ukrajincima da oni nisu Ukrajinci nego Rusi, tako bi rekli i Poljacima, Slovacima, Srbima, Bugarima…da oni nisu to što kažu nego su Rusi. Zato je Ukrajina test ruske agresije na zapad. Neće se zaustaviti na Ukrajini nego će ići dalje…Ruska ekumena nema granica, dokument to jasno objašnjava. Ruska ekumena uključuje sve one koji vole Rusiju i koji u Rusiji prepoznaju ne samo pravu kršćansku vjeru, nego i jedini pravi put spasenja naroda od degradacije koju želi Veliki Sotona. Stoga su svi pozvani u Ruski svijet, u Rusku ekumenu.”
Bi li degradacija Velikog Sotone bila rod? Nije li to malo za opravdanje Svete alijanse i osvajanja svijeta?
„Rod je više primjer i referenca je na srednjovjekovne tekstove. Jer ova ideologija crpi inspiraciju iz tekstova iz 16. i 14. stoljeća o Moskvi koja se smatra “Trećim Rimom”. U to su vrijeme ruski pravoslavni redovnici tvrdili da Moskva mora postati Treći Rim kako bi obranila svijet od tri neprijatelja: hereze, invazije (Turci su 1453. godine zauzeli Carigrad) i sodomije, shvaćene kao primjer nemorala, prije svega zato što sodomija sprječava generacijsko nasljeđivanje kroz tradicionalnu obitelj i stoga uzrokuje smrt cijelog čovječanstva. Ali iza ovog naslova roda, sodomije, gay parada koje bi se održavale u Ukrajini i na Zapadu i obrane obitelji stoji koncepcija tradicionalnog svijeta koji se mora spasiti. Što je vrlo površno. U tom dokumentu postoje i sve naznake koje Putin daje za rađanje više djece, jer je Rusija suočena sa zastrašujućom demografskom krizom, posebno zbog rata, za pogibiju vojnika, za iseljavanje onih koji više ne žele ostati u zemlji. /prema L avvenire/

Ova ideja  ili plan Ruskoga svijeta je glupa i nerazumna. Uzmimo demografsku sliku Rusije. Stopa fertiliteta tj. broj djece po ženi, u Rusiji je među najmanjima na svijetu. Posljednjih godina se kreće od 1.5 do 1.6 djece po ženi, manje od Kine i SAD-a, u kojima je stopa fertiliteta 1.7 djece po ženi. Sličnu stopu ima i EU, ali za razliku od Rusije, ona ima snažan priljev stanovništva od useljavanja. Slično planu Velike Srbije i ratovima koje je vodila, ovaj će ruski projekt doživjeti krah. Zapravo već je doživio. Demografija govori snažnije od svih planova, oružja. Rusa jednostavno nema a nitko ne želi doći u Rusiju zbog posla. Putin će samo ubrzati smanjenje ili nestanak Rusa nerazumnim ratovima.

Skrivene ljepote: gorsko jezero u Baškim Oštarijama /Velebit/