Teorije zavjera – Gospić: 31. obljetnica ustroja “Vukova”

3 stu

Budemo zbunjeni kad čujemo ili pročitamo neku teoriju zavjere, mračne sile koje nam pripremaju katastrofu, geopolitičko preslagivanje svijeta u kojem će mnogi stradati u ratovima koji su počeli ali navodno neki tek dolaze. Crkvu Božju na putu zapljuskuju svi mogoći  utjecaji, sotona se uvlači u sve pore društvenog života a posebno mu je crkva na udaru. Neki mi dobri čovjek reče: “Kad sam nekad primjetio đavolsku prisutnost stavio sam križ i on je pobjegao. Ali, danas se i đavao križa! Zbunjen sam!!” Rat u Svetoj Zemlji gdje se suprostavljaju dvije eshatologije: židovska i muslimanska. Nažalost obadvije eshatologije ili ideologije nisu oslobođene političkog plašta: fizička likvidacija protivnika je pobjeda! To je kratkoročno ljudsko razmišljanje a eshatologija je prilagođena političkim i vojnim potrebama.  Židovski narod još iščekuje mesiju a Muhamed je bio ne samo vjerski reformator nego vojni osvajač. Tu se nadvila još umjetna inteligencija koja može navladati čovjeka i njime manipulirati kao igračkom. Komunistička eshatologija se razbila na hridinama povijesti. Pokus koji je koštao puno života završio je u ropotaqrnici povijesti iako neki elementi preživljavaju. Ljudski duh – da bi preživio – mora imati neku ideju pa makar i iluziju. U zatvoru nisu preživjeli fizički najjači nego oni koji su imali jaku ideju!

Kršćanska eshatologija veličanstvena je! Krist kaže. “Ja sam svjetlo svijeta i onaj tko ide za mnom neće hodati u tami”. Ovo nije samo lijepa riječ! On je zlo svijeta, recimo đavolsku moć, pobjedio ljubavlju do smrti na križu. Raskrinkao je zamke zloga i ostao u ljubavi.  Smrt je pobjeđena kao posljedica zla u ranjenom svijetu. Zlo nije jače od dobra, zadnju riječ ima ljubav, solidarnost, život. Zato kad trpim i legdnem na bolesničku postelju ne mogu reći gdje je Bog sada da me spasi. Krist je s nama u našoj boli, našoj žalosti, nepravednoj osudi, smrti. Ali , zadnju riječ nema smrt potvrđuje Kristovo uskrsnuće. Nama se otvaraju nove dimenzije o kojima možemo samo naslućivati.  One nisu samo lijepe riječi nego iza njih stoji Kristov život, smrt i uskrsnuće.

Zato ćemo u ovakvom svijetu u znaku prijetnji, sukoba i pripremanih ratova, ostati jaki u vjeri. Vjera je snaga koja pobjeđuje: mi se vjerom predajemo u Božju svemoć. Krist je to zorno pokazao na križu razapet: “U tvoje ruke, Oče, predajem duh svoj!” Ne smije nas zaslijepiti civilizacija smrti i uništenja. Ona je pobdjeđena iako se još povlači do eshatona “kad će početi novono nebo i nova zemlja”. Riječ eshaton je govor o budućnosti kao Drugom dolasku Isusa Krista koji daje smisao svemu što postoji, jer uskrsnuće mrtvih i život na obnovljenoj Zemlji su središnji sadržaj kršćanske nade. Mi čitamo znakove vremena u našem prolaznom životu. Ovim pokušavamo čitati naše znakove vremena, zauzeti stav i ostati postajani u vjeri i nadi.

Pogoršanje vremena zahvatilo je dobar dio ne samo Hrvatske

Danas u Gospiću mala svečanost – U vojarni 9. gardijske brigade “Vukovi” u Gospiću, danas obilježavanje 31. obljetnice ustrojavanja 9. gardijske brigade “Vukovi” i pripadajuće Motorizirane bojne “Vukovi”. Ministar obrane, Mario Banožić, prisustvovat će središnjoj svečanosti, a obilježavanje će započeti misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje iz Domovinskog rata u 11 sati u Katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije a nastava sliedi u vojarni. Mladi vojnici primit će “beretke” i time postati pravi vojnici! Očekuje se podrška njihovih najbližižh. .Kao što organizam mora imati imunitet, obranu od virusa izvana, tako i domovina mora imati branitelje od “virusa” koji mogo zaprijetiti izvana.